Lens projecteert 240 inch tv op je ogen

KIJK-redactie

07 februari 2012 08:45

AR-lenzen - toekomstmuziek of realiteit?

Menig lenzendrager klaagt over geïrriteerde ogen en vuiltjes. Maar zullen dat soort klachten aanhouden als lenzen in de toekomst een megapixel 3D beeld over je blikveld projecteren?

Wetenschappers van Innovega zijn druk aan het werk om lenzen te ontwikkelen die een laagje over je wereld projecteren – ook wel bekend als augmented reality (AR). Nu hebben ze een lens ontwikkeld die een beeldscherm, vergelijkbaar met een 240 inch full HD tv, projecteert over je blikveld.

AR biedt veel mogelijkheden en KIJK heeft het graag over de bestaande en mogelijke toepassingen. Bijvoorbeeld je mail checken met je ogen, navigeren zonder TomTom, extreem realistisch gamen, maar ook medische toepassingen zoals het checken van bloedsuikerwaardes – handig voor diabetespatiënten.

Diagonaal van 6 meter

Maar laten we nog niet in jubelen uitbarsten. De lenzen die nu ontwikkeld worden, kunnen nog geen informatie ontvangen van grotere afstand, zijn vooralsnog te hard voor langdurig gebruik en van dat laatste is eigenlijk sowieso geen sprake, want er is nog geen geschikte oplossing gevonden voor de energieaanvoer.

Eén probleem heeft Innovega dus wel opgelost: de kwaliteit van het beeld. Waar eerdere AR-lenzen 1 pixel toonden, kunnen de nieuwe knapen van Innovega een full HD- én 3D-beeld over je blikveld heen leggen, vergelijkbaar met het kijken naar een 240 inch tv terwijl je er 3 meter vanaf staat. Voor de duidelijkheid: dat is dus een tv met een diagonaal van ongeveer 6 meter.

Haarscherp op het netvlies

Dat is op zichzelf al noemenswaardig, maar het vernuft van de lens gaat verder dan de grootte van het beeld. Eerdere AR-lenzen kenden namelijk een probleem dat te maken heeft met brandpuntsafstand. Probeer maar eens deze tekst te lezen met je neus op het beeldscherm – je krijgt de letters niet scherp. Een beeldscherm óp je oog lijkt dan een vrij hopeloos geval, maar de wetenschappers hebben een manier gevonden om de informatie direct op het achter het hoornvlies gelegen (en lichtgevoelige) netvlies te projecteren. Haarscherp.

De wetenschappers van Innovega worden gefinancierd door het aan het Amerikaanse leger gelieerde onderzoeksinstituut DARPA, dat uiteraard wel brood ziet in soldaten met bionische ogen. De lenzen kunnen, wanneer ze eenmaal geperfectioneerd zijn, namelijk even ‘makkelijk’ chirurgisch worden ingebracht voor een permanent effect.

Innovega hoopt de lenzen in 2014 of 2015 op de markt te brengen.

Bronnen: Innovega, LiveScience, DARPA