Knokkelkoorts maakt muggen hongerig

KIJK-redactie

02 april 2012 09:00

Knokkelkoorts maakt muggen hongerig

Muggen die het knokkelkoortsvirus met zich meedragen, worden hierdoor hongeriger en besmetten als gevolg daarvan méér mensen.

Muggen met een killerinstinct: het lijkt een scenario uit een horrorfilm. Maar het is geen onzin, als we de wetenschappers van Johns Hopkins Bloomberg School mogen geloven. Door drager te zijn van het denguevirus (ook wel knokkelkoorts), worden in de speekselklieren van de muggen genen geactiveerd die effect hebben op onder meer het eetgedrag en het reukvermogen van de mug. Resultaat: ze worden zowel hongerig als effectiever.

Deze killermuggen vliegen op dit moment vooral in Afrika en Latijns-Amerika rond. Met grote gevolgen, “want een hongerige mug met een beter vermogen om prooien te ontdekken zal het denguevirus eerder verspreiden”, aldus George Dimopoulus, die samen met collega’s de genen van de verantwoordelijk mug heeft uitgeplozen.

De virusziekte knokkelkoorts start met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en in spieren. De kleurige rode uitslag volgt na enkele dagen. Een patiënt krijgt ook te maken met misselijkheid en diarree. En hier komt dan nog een flinke koorts bij, zo’n 41 graden. Het virus wordt op mensen overgedragen door de gele koortsmug (Aedes aegypti). Volgens schattingen van de World Health Organization lijden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen mensen aan de ziekte. Enkele tienduizenden daarvan kunnen het niet navertellen.

Bron: PLoS Pathogens

Beeld: Jentavery/CC-BY-2.0