Spijt hebben maakt niet gelukkig

KIJK-redactie

20 april 2012 13:00

Spijt? Doe maar niet, zeggen wetenschappers

Wil je gelukkig oud worden? Stop dan met spijt hebben van slechte beslissingen, zeggen wetenschappers.

Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen het fenomeen ‘spijt’ gebruiken om – hopelijk – betere beslissingen te maken in de toekomst. Omdat oude mensen niet echt een toekomst hebben om over te beslissen, vinden ze ‘spijt’ niet zo interessant – tenzij ze depressief zijn.

Duivelse dozen

Duitse wetenschappers kwamen tot deze conclusie door de hersenactiviteit van jonge volwassenen en oude volwassenen te meten terwijl ze keuzes maakten in een computerspel. De proefpersonen moesten een aantal digitale dozen openen die een afbeelding van geld onthulden of juist een plaatje van een duivel. Kwamen ze het geld tegen, dan mochten ze verder gaan met openen van dozen. Maar zodra de duivel zich liet zien, werd het spel beëindigd en waren de proefpersonen het geld kwijt dat ze in die ronde hadden verzameld. De spelers mochten op elk moment beslissen of ze verder wilden gokken – maar wanneer ze een duivel tegenkwamen, werden alle dozen geopend en kon de gokker zien hoeveel geld hij was misgelopen.

Tot zover duidelijk. De twist van het experiment zat hem in de mensen die aan het spelletje meededen. De jonge volwassenen waren allemaal psychologisch gezond, maar onder de oudere volwassenen bevonden zich ook depressieve mensen. Wanneer ze werden geconfronteerd met verlies, gingen de jonge volwassenen én de oudere depressieve volwassenen méér risico nemen bij volgende rondes van het spel. De gezonde, oudere volwassenen waren tevreden met wat ze hadden bereikt en veranderden hun speelgedrag niet.

Gemiste kansen

Het vergelijkbare speelgedrag van de jonge volwassenen en de depressieve, oudere volwassenen was ook zichtbaar in hun hersenactiviteit. De gebieden die te maken hebben met emoties en het ervaren van spijt waren bij beide groepen actief. Maar waar de hartslag van jonge volwassenen bij verlies juist omhoog ging (‘kansen!’), ging die van de oudere, depressieve mensen juist omlaag (‘weer niet gelukt…’).

En die gezonde, oudere volwassenen dan? De Duitse wetenschappers denken dat zij zichzelf eraan helpen herinneren dat het slechts om een onbeïnvloedbaar kansspel gaat. Het resultaat: tevreden zijn en gelukkig blijven.

Bron: Science