Vandaag in 1789: eerste Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger

Tim Tomassen

26 augustus 2024 07:00

In deze Salle des Menus-Plaisirs werd de verklaring op 26 augustus 1789 aangenomen.

In deze Salle des Menus-Plaisirs werd de verklaring op 26 augustus 1789 aangenomen. Beeld: Isidore-Stanislaus Helman (1743-1806) and Charles Monnet (1732-1808).

Op 26 augustus 1789 nam het Franse parlement de eerste Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger aan.

De Franse revolutie was een roerige periode en markeerde een politieke en sociale omwenteling in Frankrijk. Het land stond op het punt om de monarchie te vervangen door een democratischere regeringsvorm. Daarbij hoorde ook een nieuwe grondwet. Maar zoiets opstellen kost veel tijd, daarom werd besloten om die vooraf te laten gaan door een kortere verklaring.

Meer Vandaag in…

‘Iedereen is gelijk’

Op 26 augustus 1789 nam de Nationale Vergadering van Frankrijk de eerste Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger aan. Deze legde in 17 artikelen de fundamentele rechten van ieder mens vast. Het eerste artikel: “Mensen worden vrij en met gelijke rechten geboren en blijven dit”, vat dat goed samen. De rest van de artikelen werken dat verder uit en beschrijven onder andere de soevereiniteit van het volk, de vrijheid van meningsuiting en dat ieder mens onschuldig is totdat hij schuldig wordt verklaard.

Grote impact

Deze verklaring had overigens niet alleen een grote invloed in Frankrijk, maar inspireerde ook latere mensenrechtenbewegingen wereldwijd. Zo diende die als basis voor vele moderne grondwetten en mensenrechtenverdragen, waaronder de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties uit 1948.

De Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger, of in het Frans: Déclaration des droits de l’homme et du citoyen. Beeld: Jean-Jacques-François Le Barbier (1738-1826).

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Vandaag in...