Vandaag in 1981: het vliegtuigongeval Moerdijk

Tim Tomassen

06 October 2024 07:00

vliegtuigongeval moerdijk wrakstukken

Wrakstukken van de Fokker F28 die bij een viaduct in Moerdijk neerstortte. Beeld: Rob Croes/Anefo.

Op 6 oktober 1981 stortte een passagiersvliegtuig door extreme turbulentie neer op een industrieterrein in het Noord-Brabantse dorp Moerdijk.

Om 17.04 uur op 6 oktober 1981 steeg een Fokker F28 van de inmiddels opgeheven Nederlandse Luchtvaartmaatschappij (NLM) op van Rotterdam Airport. Het toestel was onderweg naar Hamburg, maar zou eerst nog een tussenstop maken op Eindhoven Airport.

Tornado

Het weer was guur, de gezagvoerder van NLM CityHopper Flight 431 heeft de koers driemaal verlegd zodat het vliegtuig om een onweersbui heen kon vliegen. Ondanks die pogingen kwam het toestel toch in de storm terecht. Daar kreeg het te maken met extreme turbulentie veroorzaakt door een tornado, waardoor de vleugels enorme krachten te verduren kregen. Voor één vleugel waren die krachten te groot: hij brak af.

Meer Vandaag in…

Berging van de wrakstukken van NLM CityHopper Flight 431. Beeld: Rob Croes/Anefo.

Hartaanval

Om ongeveer kwart over vijf stortte de Fokker F28 van 900 meter hoogte ter aarde. Hij belandde naast een viaduct op een industrieterrein in Moerdijk. Alle dertien passagiers, onder wie negen Duitsers, twee Britten, een Amerikaan en een Nederlander kwamen om het leven. Ook de vier Nederlandse bemanningsleden overleefden de crash niet.

Naast de inzittenden was er nog een slachtoffer. Een brandweerman die vanuit zijn tuin het ongeval zag gebeuren, rende naar een bedrijf met telefoonaansluiting om melding te doen. Toen hij daar aankwam, overleed hij aan een hartaanval.

Lees ook: Wie waren de mannen in witte pakken bij de Bijlmerramp?

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Reageren? Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *










Meer Vandaag in...