Vandaag in 1931: beroemde uitvinder Thomas Edison overlijdt

Tim Tomassen

18 oktober 2024 07:00

Thomas Edison met een fonograaf

Thomas Edison met een fonograaf, een van zijn vele uitvindingen. Beeld: Levin C. Handy/publiek domein.

Op 18 oktober 1931 overleed Thomas Edison, een van de meest productieve uitvinders aller tijden.

Thomas Alva Edison werd geboren op 11 februari 1847 in het dorpje Milan in de Amerikaanse staat Ohio. Naar verluidt was hij een nieuwsgierig kind en experimenteerde hij al veel. Toen hij 12 jaar oud was, raakte Edison bijna volledig doof, waarschijnlijk door roodvonk en onbehandelde oorontstekingen. Later geloofde hij dat zijn gehoorverlies hem in staat stelde om afleidingen te vermijden en zich beter op zijn werk te concentreren.

Meer Vandaag in…

Uitvindersbedrijf

Als volwassen uitvinder was Edison vast een drukke man, hij heeft namelijk meer dan duizend patenten op zijn naam staan. Een paar van zijn bekendste uitvindingen zijn de gloeilamp, de fonograaf en de kinetoscoop. Hij staat dan ook te boek als een van de meest productieve uitvinders aller tijden.

Daarbij moet wel worden gezegd dat hij niet de enige was die werkte aan zijn uitvindingen. Hij was een van de eerste uitvinders die een bedrijf oprichtte en werknemers in dienst had. Maar zijn assistenten stonden bijna nooit op persfoto’s en daardoor streek Edison zelf alle eer op.

Gestolen patenten

Ook waren veel van zijn uitvindingen niet helemaal nieuw. Zo was het al meerdere uitvinders gelukt om elektrische lampen te maken. Edisons bedrijf verbeterde die gloeilampen zodat ze langer meegingen en goedkoper waren. Dat zorgde ervoor dat de lampen populair werden en hij de eer kreeg.

En dat gebeurde bij veel van zijn uitvindingen. Sommige bronnen schrijven daarom dat hij veel patenten had gestolen. Maar zonder de verbeteringen van Edisons bedrijf hadden veel van die uitvindingen waarschijnlijk nooit het licht gezien. Edison was zonder twijfel een briljante uitvinder, maar hij was evengoed een gehaaide zakenman.

Op 18 oktober 1931 stierf Edison op 84-jarige leeftijd aan complicaties van diabetes.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Reageren? Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *










Meer Vandaag in...