Kun je zwaar water drinken?

André Kesseler

28 juli 2012 16:00

Zwaar water wordt onder andere gebruikt in kerncentrales. Is het veilig om dit goedje te drinken?

Zwaarwatermoleculen hebben dezelfde opbouw als die van gewoon water en smaken ook hetzelfde. Alleen zijn de waterstofatomen vervangen door deuteriumatomen.

Zwaar water, dideuteriumoxide (2H2O), wordt onder meer in kerncentrales gebruikt om snelle neutronen die bij kernsplitsing vrijkomen af te remmen. Die maken dan meer kans om een nieuwe kern doormidden te klieven, waardoor de kettingreactie in stand blijft.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zwaar water van zichzelf niet radioactief. Daar kun je gerust een paar glaasjes van drinken (al is het met een paar honderd euro per liter wel een duur drankje). Pas als je een week lang alleen maar zwaar water naar binnen werkt en je daarmee meer dan 20 procent van je lichaamsvocht door de ‘zwaardere’ variant vervangt, kan dat nare gevolgen hebben.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto onderzochten het effect op muizen en daaruit bleek dat we bij een overdosis zwaar water kunnen rekenen op onder meer gedeeltelijke uitval van ons zenuwstelsel, leverfalen en problemen met de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Zwaar water kan je dus zwaar op de maag komen te liggen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!

Beeld: Zsuzsanna Kilian