Sla je bestanden als ‘genen’ op in DNA!

KIJK-redactie

22 augustus 2012 09:00

Wetenschappers zijn er in geslaagd een boek, elf JPGs en een JavaScript-programma op te slaan in DNA.

Normaal pak je een usb-stick of in sommige gevallen een dvd als je iets belangrijks wilt opslaan. En als je iemand bent die dingen snel kwijtraakt, is een cloud server ook handig. Maar in de toekomst is er een andere optie. Amerikaanse wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd een boek van 53.246 woorden, elf plaatjes en een programma op te slaan in een stukje DNA.

455 exabytes per gram

Het principe waarmee de informatie werd opgeslagen, is best simpel: Sriram Kosuri en zijn onderzoeksteam maakten een binaire code van het DNA. DNA bestaat uit vier basisblokken: adenine, cytosine, guanine en thymine, die worden afgekort tot A, C, G en T. A en C werden de nul en G en T de één.

Het bestand van de onderzoekers (0,659 MB) kwam niet eens in de buurt van de maximale opslagcapaciteit van één gram DNA. In theorie kunnen twee bits aan data (niet te verwarren met bytes) worden opgeslagen per DNA-basisblok. Daarmee heeft één gram DNA een opslagcapaciteit van 455 exabytes (achttien nullen hierachter plakken). Dat is toch nét iets beter dan flash memory.

Bestandsgenen uitlezen

Nog een slim aspect van het kunstje was dat er helemaal geen nieuwe technologie nodig was om de bestanden in DNA te zetten. De gebruikte technieken zijn namelijk standaardprocedures in laboratoria voor het analyseren en kopiëren van erfelijk materiaal.

Het nadeel is wel dat het dagen duurt om deze ‘bestandsgenen’ te maken en uit te lezen. Dat is jammer, want dat betekent dat het niet snel als product op de markt zal komen. En geheime bestanden opslaan in het DNA van de cellen in je oorlel leek nou net zo’n goed idee…

Bronnen: Science, Scientific American

Beeld: Seth Anderson/CC BY-SA 2.0