Dierenhuiden in het lab eenvoudig te kweken

KIJK-redactie

23 september 2012 13:00

Koe

Een Amerikaans bedrijf wil dierenhuiden in het laboratorium kweken. Dit zou een stuk makkelijker én goedkoper zijn dan het reproduceren van vlees.

De wetenschap probeert al jaren om de perfecte biefstuk in een petrischaaltje te kweken (zie het artikel ‘Lapje vlees? Labvlees’ in KIJK 11/2012). Hoewel deze onderzoeken steeds meer vorm beginnen te krijgen, loopt men vooralsnog elke keer tegen hetzelfde probleem aan: een stukje ‘labvlees’ heeft een astronomisch prijskaartje. Het bedrijf Modern Meadow denkt nu een beter businessmodel te hebben gevonden voor een ander product uit het lab. De onderneming hoopt binnen vijf jaar op grote schaal dierenhuiden te kunnen kweken.

‘Pionierscellen’

Modern Meadow wil als volgt te werk gaan. Eerst worden cellen uit slachtvee (en eventueel exotische dieren) gehaald. Die verwijderde cellen kunnen genetisch worden aangepast voor een betere leerkwaliteit. Deze ‘pionierscellen’ vermenigvuldigen zich vervolgens in een bioreactor. Dan wordt de productie van collageen, het hoofdbestanddeel van bindweefsel in de huid, gestimuleerd en kunnen de cellen uitgroeien tot echt leer.

Volgens de firma zijn dierenhuiden sneller te kweken dan vlees omdat het een simpelere structuur heeft. Daarnaast ligt het reproduceren van vlees veel gevoeliger. Het kweken van ‘labhuiden’ vereist minder wettelijke goedkeuring en is daardoor makkelijker op de markt te brengen. Misschien hangt de leren ‘labjas’ over een aantal jaar dus wel gewoon in de lokale kledingzaak.

Bronnen: Txchnologist, PopSci