Poep etende wormen maken wc geurloos

KIJK-redactie

07 oktober 2012 13:00

Regenworm

Een toilet in Canada heeft voortaan geen last meer van vieze geurtjes. Het proefmodel krijgt hulp van regenwormen met een bijzondere eetlust.

Ook altijd bang dat andere mensen ruiken dat je zojuist een verse drol hebt gedraaid? Op een golfbaan in Quebec is dat verleden tijd. Daar staat sinds kort de eerste geurloze buiten-wc in Noord-Amerika. Onder een houten latrine bevindt zich een leger regenwormen dat stront in compost omzet. Het toilet gebruikt geen water of elektriciteit en heeft pas na 10.000 toiletbeurten onderhoud nodig.

Noodzakelijke scheiding

Een pedaal aan de voet van het toilet stelt een stelsel van transportbanden in werking die de urine van de uitwerpselen scheidt. Het afvalwater wordt gefilterd in zand en de ontlasting belandt in een ondergrondse ruimte waar de hongerige regenwormen zich bevinden. Volgens de producent is deze scheiding noodzakelijk omdat de combinatie van vloeibare en vaste ontlasting juist de stank oplevert. Zijn er vervolgens nog onaangename aroma’s in het kamertje aanwezig, dan zorgt een extra ventilatiesysteem ervoor dat die zo weg zijn.

Wormenplees op proef

Het concept is al langer bekend in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Italië. Vooral in bergachtige gebieden of natuurparken waar geen stromend water of elektriciteit is, staan de ‘wormenplees’ als proef. Volgens de producent komt het toilet ook goed van pas in de uitgestrekte wildernis van Canada, omdat het gebied bezaaid is met honderdduizenden afgelegen hutjes. De bijzondere wc’s zijn echter niet goedkoop: ruim 30.000 euro. En dan is het maar hopen dat een glibberig wormpje niet besluit om een kijkje te nemen waar die drol vandaan kwam.

Bron: AFP via Phys.org

Beeld: RPT_Andy