Dronken zebravinken zingen vals

KIJK-redactie

18 oktober 2012 09:00

Nieuw onderzoek toont aan dat alcohol invloed heeft op de zangkunsten van een zebravink. Dit werpt mogelijk nieuw licht op hoe het brein van een adolescent reageert op drank.

Ook moeite met praten na een paar biertjes? Je bent niet alleen: zebravinken met een flinke slok op zingen onduidelijker en valser dan hun sobere soortgenoten. Daarnaast hebben zuipende zebravinken meer moeite met het leren van nieuwe liederen.

Lijflied

Een catchy lijflied is belangrijk voor mannelijke zebravinken om een partner te vinden. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het gedrag van de vogelsoort en daaruit is onder andere gebleken dat elk mannetje zijn eigen unieke geluid ontwikkelt. Om de werking van het brein tijdens dit proces te onderzoeken, besloten wetenschappers van Oregon Health and Science University in Portland een groepje zebravinken dronken te voeren.

De onderzoekers voegden 6 procent ethanol toe aan het drinkwater van de vogeltjes en keken in eerste instantie of ze het überhaupt zouden drinken. Dat bleek zo te zijn; de zebravinken hadden tijdens de metingen een promillage van 0,8 procent in hun bloed. Ter vergelijking, dit is 0,3 procent meer dan de wettelijke grens in Nederland om een auto te besturen.

Jong dronken

Er werd niet alleen naar volwassen exemplaren gekeken, maar ook naar hoe zebravinken van slechts veertig dagen oud reageerden. Bij hen werd negentig dagen lang 3 procent ethanol in het drinkwater gedaan. In de tussentijd werden de liedjes opgenomen en al snel bleken er verschillen te zijn met hun nuchtere leeftijdsgenoten. Normaal gesproken experimenteren jonge zebravinken met verschillende geluiden voor ze hun eigen song ontwikkelen. De drinkende exemplaren experimenteerde daarentegen veel minder en hadden uiteindelijk maar één simpel liedje dat ze konden fluiten.

De wetenschappers vonden het opmerkelijk om te zien hoe snel de ethanol zijn werk deed. Hun voorlopige conclusie is dan ook dat alcohol grote invloed heeft op het creatieve brein. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze resultaten te vergelijken zijn met de mens. Kortom, de discussie over het effect van drank op de hersenen van pubers is nog lang niet afgelopen.

Bronnen: Society for Neuroscience, New Scientist

Beeld: Paul Jerem