Bijzondere bouwsels bewaard als scans

kijkmagazine

09 november 2012 09:00

3d-laserscan van Mount Rushmore

Doodzonde, als eeuwenoude monumenten ten onder gaan. Gelukkig kunnen we ze dankzij 3d-laserscanners in virtuele vorm bewaren.

Er zijn allerlei redenen waardoor een markant bouwwerk dat je liefst voor eeuwig zou laten bestaan toch kan verdwijnen: aardbevingen, overstromingen, oorlog, religieus fanatisme… Het Amerikaanse non-profitbedrijf CyArk zorgt er in samenwerking met andere instanties voor dat dit soort monumenten toch bewaard blijven voor het nageslacht door ze in drie dimensies te scannen.

CyArk heeft al zo’n zeventig beroemde plekken vastgelegd door ze met lasers af te tasten en de verkregen informatie om te zetten in een gedetailleerde, driedimensionale kaart. Onder de gescande plekken bevinden zich de beroemde beelden van Paaseiland, de presidentenkoppen van Mount Rushmore (zie de foto bij dit bericht), en een aantal oude Spaanse missiekerken die pal op de San Andreasbreuk zijn gebouwd.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan scans van Amerikaanse kampen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Japanners werden ondergebracht. Binnenkort is het beroemde Operahuis van Sydney aan de beurt, zo meldde CyArk pasgeleden.

Sowieso zijn deze 3d-scans natuurlijk mooi als back-ups, mocht er iets gebeuren met de originelen. Maar soms komt er ook interessante informatie door boven tafel. Zo weten we dankzij CyArk dat de Paaseilandbeelden naar de zee kijken in plaats van naar beneden, schrijft New Scientist, en kwamen wetenschappers er eerder dankzij dit soort scans achter dat de ogen van het beroemde standbeeld David van Michelangelo twee verschillende kanten op kijken.

Bronnen: CyArk, New Scientist

Beeld: CyArk