De beste boeken van 2012 volgens KIJK – deel 2

kijkmagazine

19 december 2012 16:00

De beste boeken van 2012 - 2

Wat vonden de medewerkers van KIJK de beste boeken van afgelopen jaar? Het tweede deel van ons overzicht.

Het einde van het jaar komt weer in zicht, en dus ook talloze jaarlijstjes! Uiteraard doet KIJK daar graag aan mee, door je te vertellen wat volgens ons de beste boeken van 2012 waren. De regels: het moet gaan om non-fictie (geen romans, dichtbundels en dergelijke dus), en het boek moet ofwel in 2012 zijn verschenen, ofwel in 2012 naar het Nederlands zijn vertaald.

Vandaag het tweede deel van ons lijstje; klik hier voor deel 1.

Officier in AfghanistanRedacteur André Kesseler kiest Officier in Afghanistan (Esmeralda Kleinreesink):
“De schrijfster werkte op het internationaal hoofdkwartier in Kabul en wat haar boek zo leesbaar maakt, is dat ze niet bang is om man en paard te noemen. Er gaan, ook op uitzending in een gevaarlijk land, nou eenmaal dingen mis. En bureaucratisch geneuzel en de ‘cultuurverschillen’ tussen de verschillende landen leiden tot de nodige frustratie. Kortom: een lekker eerlijk boek over onze militairen in den vreemde.”

DroomvluchtCoördinerend redacteur Jean-Paul Keulen kiest Droomvlucht (Sander Koenen):
“Stiekem vond ik alle aandacht voor het ISS-verblijf van André Kuipers een beetje overdreven. Het station trekt immers al jaren baantjes rond de aarde, en omdat er een keer een Nederlander in zit, is het ding ineens maandenlang nieuwswaardig? Desondanks heb ik genoten van Sander Koenens Kuipers-biografie. Prettig opgeschreven, en met genoeg inside information om een goed beeld te krijgen van de weg naar het astronautendom én van een lang verblijf in de ruimte.”

De deeltjesdierentuinWetenschapsjournalist en natuurkundige Barry van der Meer kiest De deeltjesdierentuin (Jean-Paul Keulen):
“Het is niet omdat Jean-Paul Keulen toevallig KIJK-redacteur is, maar met zijn boek heb ik me oprecht het meest vermaakt. Alle basisbouwstenen van ons universum, de elementaire deeltjes, komen hierin stuk voor stuk voorbij. Ideaal voor als je wilt weten hoe het nu écht zit met het higgsdeeltje, sneller-dan-licht-neutrino’s, quarks, antimaterie of supersymmetrie. Het boek is zo vlot en begrijpelijk geschreven dat je voldaan de deeltjesdierentuin verlaat.”

SterfelijkJournalist Rik Peters kiest Sterfelijk (Christopher Hitchens):
“In 2010 publiceerde hij zijn memoires – vrezend dat het, met zijn 61 jaar, anders ‘te laat’ zou kunnen zijn. Het scheelde niet veel: tijdens de boektournee werd journalist Christopher Hitchens gediagnosticeerd met slokdarmkanker. In het postuum uitgegeven Sterfelijk beschrijft de Brits-Amerikaanse opiniemaker zijn laatste maanden – in misschien wel zijn persoonlijkste proza.”

Eet mijWetenschapsjournalist en gezondheidswetenschapper Anne Loyen kiest Eet mij (Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen):
“Ik heb me afgelopen najaar voor het coverartikel van KIJK 13/2012 natuurlijk helemaal verdiept in het onderwerp overgewicht. In die periode heb ik Eet mij met veel plezier gelezen. Het is een fijn geschreven boek, waar je eigenlijk zo doorheen bent. Vooral de psychologie van het eten wordt besproken; van ons oerbrein dat is ingesteld op ‘eten wat je eten kunt’ tot slimme marketingstrategieën in de supermarkt. De wetenschappelijke inhoud wordt prettig gepresenteerd en dat maakt het boek geschikt voor een groot publiek. Maar vooral omdat je het plezier van het schrijven terugziet tijdens het lezen, is dit mijn favoriet voor 2012.”

Morgen het laatste deel van onze boekentips!