De hoogtepunten van 2012: duurzaam

KIJK-redactie

26 december 2012 16:00

Zonnepanelen

Met alle ontwikkelingen in 2012 gaan we waarschijnlijk een nóg duurzamer 2013 tegemoet. Dit zijn volgens KIJK de drie hoogtepunten van het jaar.

Op nummer 3: zonnepanelen eindelijk kosteneffectief

Zonnepanelen kopen was een lange tijd alleen iets voor echt bevlogen mensen – van die lui die het niet erg vinden om meer te betalen zolang de wereld er maar duurzamer van wordt. Daar kwam dit jaar verandering in. Zonnepanelen zijn nu namelijk kosteneffectief. Dat houdt in dat je op termijn evenveel kwijt bent voor zonnepanelen op het dak als voor stroom van het elektriciteitsnet. Door de grote investering doet het kopen van zonnepanelen natuurlijk even pijn in portemonnee, maar de lagere energierekening in de jaren daarna maakt alles goed. Ook voor mensen die weinig met duurzaamheid hebben, zou dit een reden kunnen zijn om die panelen op het dak te installeren.

En onze nummer twee is: stadslandbouw slaat aan

Lopend over straat aardbeien plukken, wat basilicum en ook nog een verse appel. Dat kan zomaar gebeuren als de ontwikkeling van stadslandbouw oftewel urban farming doorzet. In grote steden als New York, London en Berlijn planten bewoners fruitbomen, groenten en kruiden op centrale plekken. Maar ook in ons eigen land begint het fenomeen aan te slaan. Dit jaar toverde Amsterdam zelfs 3000 vierkante meter dak om in een stadsboerderij. Het was meteen het grootste urban-farming-dak in Europa. Door het stadsboeren hoeven er veel minder transportkilometers te worden afgelegd, verbetert de luchtkwaliteit van de stad doordat planten fijnstof vasthouden, en wordt de sfeer in buurten beter doordat buurtbewoners samen gaan tuinieren. Kortom, stadslandbouw is zo’n gek idee nog niet.

Met recht op nummer 1: China’s groene revolutie

China heeft niet echt de reputatie een ‘groen’ land te zijn. Recent ging het roer om en dit jaar werden de Chinezen zelfs wereldkampioen windenergie. Van alle landen in de wereld steekt China sinds 2009 absoluut het meeste geld in hernieuwbare energietechnologieën. De Chinezen produceren niet alleen de meeste zonnepanelen en windturbines, ze gebruiken die nu ook zelf. Het land legde in 2011 de meeste windparken aan en kon in 2012 op deze manier meer elektriciteit opwekken dan welk land ook. Maar een verlangen naar duurzaamheid is bepaald niet de enige reden voor China om te investeren in hernieuwbare energie – de economische crisis in het Westen droeg een belangrijk steentje bij. Grote afnemers van hernieuwbare energietechnologie uit China, zoals Europa en de Verenigde, kopen minder. Dan gebruiken we al die zonnecellen en windturbines zelf maar, moeten de Chinezen hebben gedacht.

Een uitgebreidere versie van het tekstje over China’s groene revolutie vind je in KIJK 13/2012.

Tekst: Merel Segers

Beeld: Chinneeb/CC BY-SA 3.0