Schaamte alcoholverleden veroorzaakt terugval

KIJK-redactie

05 februari 2013 16:00

Drinkende dame

Hoe meer iemand zich schaamt voor zijn alcoholverleden, des te groter de kans dat hij of zij weer naar de fles grijpt. Zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers van de Universiteit van British Columbia die onderzoek deden naar herstellende alcoholisten, publiceren deze week hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Psychological Science. En hun resultaten zijn opvallend. Zo wisten ze aan de hand van iemands lichaamstaal niet alleen te voorspellen of de proefpersoon weer naar alcohol zou grijpen, maar ook hoe erg zijn terugval zou zijn.

Lichaamstaal verraadt

Voor het onderzoek moesten herstellende alcoholisten beschrijven hoe ze zich voelden tijdens hun laatste alcoholische drankje. De reacties van de proefpersonen werden vast gelegd op video, zodat de wetenschappers achteraf de lichaamstaal van de alcoholisten konden analyseren. Daaruit kunt je namelijk opmaken of iemand zich wel of niet schaamt voor zijn verleden. Zo wijzen bijvoorbeeld laaghangende schouders op een schaamtegevoel.

Vier maanden later kwamen de herstellende alcoholisten terug. Wat bleek? Degenen die zich duidelijk schaamden voor hun drinkprobleem waren er mentaal en fysiek nog erger aan toe dan tijdens de eerste sessie. En hoe meer schaamte, des te heftiger de terugval. Precies zoals de wetenschappers hadden voorspeld.

Schaamtecampagnes

Met dit onderzoek hopen de onderzoekers beleidsmakers duidelijk te maken dat schaamtecampagnes niet werken. In het verleden werd schaamte namelijk gebruikt om te voorkomen dat de persoon in kwestie zijn gedrag herhaalt.

Bronnen: Clinical Psychological Science, University of British Columbia via EurekAlert!