Bijzondere dinosauruseieren ontdekt

KIJK-redactie

16 maart 2013 13:00

In het Spaanse Coll de Nargó zijn honderden fossielen van dinosauruseieren gevonden, waaronder vier soorten die nog niet eerder in de regio werden aangetroffen. De resten zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de plantenetende Sauropoda.

Een team van het Miquel Crusafont Catalan Palaeontology Institute onder leiding van Albert García Sellés vond de eierscherven, eieren en nesten van de dino’s in overvloed in meer dan 25 verschillende lagen van een geologische formatie uit het Krijt ten westen van de Coll de Nargó.

De vier nieuw ontdekte eierensoorten zijn Cairanoolithus roussetensis, Megaloolithus aureliensis, Megaloolithus siruguei en Megaloolithus baghensis. Vooral de ontdekking van het eerste type is opmerkelijk, omdat dit ei tot voor deze vondst alleen in Zuid-Frankrijk is aangetroffen.

Volgens García Sellés is die ontdekking extra bewijs dat in Frankrijk en het Iberisch Schiereiland 70 miljoen jaar geleden dezelfde dino’s leefden. Ook trekken de onderzoekers op basis van de vondst de conclusie dat het gebied miljoenen jaren een paringsplek is geweest voor de Sauropoda. Bovendien kunnen ze vaststellen dat de dinosauriërs ten zuiden van de Pyreneeën vlak voor de grote uitsterving 66 miljoen jaar geleden daar nog hebben geleefd. Dat maakt toekomstig onderzoek naar het einde van het dinosaurustijdperk interessant.

García Sellés is er door de eieren, die kenmerkend zijn voor erg specifieke tijdperken, ook achter gekomen hoe oud de regio ongeveer is: tussen de 71 en 67 miljoen jaar. Meestal gebeurt zo’n schatting op basis van gidsfossielen. Die zijn echter op het land maar moeilijk te vinden.

Bronnen: Miquel Crusafont Catalan Palaeontology Institute via EurekAlert!, LiveScience

Beeld: J.A. Peñas