Grote beurt voor de LHC

kijkmagazine

30 april 2013 16:00

Raar maar waar: de machtige Large Hadron Collider kon tot nu toe slechts op halve kracht draaien. Onder andere daarom krijgt de deeltjesversneller een serie drastische upgrades. Vanaf 2022 moeten die tot het spotten van nieuwe deeltjes én nieuwe wetenschappelijke inzichten leiden.

‘End of run 1. No beam for a while.’ Die mededeling prijkt sinds februari op het scherm dat de status van deLarge Hardon Collider weergeeft. Wat deze tekst wil zeggen: het grootste en ingewikkeldste wetenschappelijke experiment dat de mens ooit bouwde, staat momenteel simpelweg uit.

Er suizen geen protonen meer met een rotgang door de 27 kilometer lange, cirkelvormige tunnel onder de Zwitsers-Franse grens. En dus vinden er ook geen botsingen tussen die deeltjes plaats, die ons meer kunnen vertellen over hoe ons universum nu precies in elkaar steekt.

Het gaat niet om een korte pauze waarin hier en daar even wat bouten worden aangedraaid. Maar liefst twee jaar zal de deeltjesversneller tijdens deze toepasselijk genaamde long shutdown 1 in onderhoud zijn. En dat terwijl afgelopen zomer eindelijk het (of in elk geval: een) higgsdeeltje werd ontdekt.

Maar in plaats van nu zoveel mogelijk data over dat veelbesproken deeltje te verzamelen, ligt de hele boel stil. Eh, hallo CERN? Zouden we niet eens heel snel uit onze luie stoel komen en het apparaat weer aanzetten?

Toch is luiheid wel het laatste waar je de technici en wetenschappers achter de LHC van kunt betichten. Tussen nu en 2015 moet er namelijk enorm veel gebeuren – aan de versneller zelf én aan de experimenten die rond de tunnel staan opgesteld om de botsingen tussen deeltjes zo nauwgezet mogelijk te bestuderen. En in 2018 en 2022 komen er nog twee long shutdowns van een jaar elk. Zodat we dáárna eindelijk een LHC hebben waar het uiterste uit kan worden gehaald.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 6/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 3 tot en met 30 mei.

Meer informatie:

Beeld: CERN