Nanosensor maakt voedsel veiliger

KIJK-redactie

16 juni 2013 13:00

Nanosensor

Om dodelijke stoffen in voedsel op te sporen, is een ‘elektronische neus’ ontwikkeld. Nog een paar testen en dan is de nieuwe nanosensor klaar om op de markt brengen.

De nanosensor kan de hoeveelheid pesticiden en andere chemische stoffen meten in planten die worden verwerkt in voedsel en medicijnen. Chemicus Nosang Myung van de Universiteit van California is een samenwerking aangegaan met Innovation Economy Crowd om zijn sensor te verbeteren en te gaan gebruiken voor voedselveiligheid.

Myung werkt al bijna een decennium aan de ‘elektronische neus’. De sensor bevat koolstof nanobuisjes die 100.000 keer dunner dan menselijke haren zijn. De buisjes kunnen zeer lage concentraties giftige stoffen in de lucht detecteren.

Vieze luchtjes

Het is de eerste keer dat de sensor op de markt wordt gebracht voor de voedselindustrie. Er werden al eerder sensors gemaakt om gaslekken en bio-terrorisme op te sporen. Ook in Nederland is nanotechnologie sterk in opkomst: in 2011 werd door de Rijksoverheid 150 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek en innovatie.

Met de opkomst van nanotechnologie in de voedingsindustrie laaien ook discussies op over de veiligheid van de kleine deeltjes in ons voedsel. Gelukkig hoeven we de uitvinding van Myung niet op te eten. Die blijft veilig in de fabriek om te kijken of er vieze luchtjes aan ons voedsel zitten.

Meer weten over nanosensors? Bekijk onderstaand filmpje!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bronnen: University of California – Riverside, Phys.org

Beeld: UC Riverside