Verbrand je sneller met een zonnebril op?

kijkmagazine

16 september 2013 11:00

Zonnebril

Volgens sommigen verbrand je sneller als je een zonnebril ophebt. Maar klopt die theorie wel?

In eerste instantie klinkt het best logisch: mensen die een zonnebril dragen, zouden sneller verbranden omdat hun ogen achter de donkere glazen niet doorhebben hoe fel de zon schijnt. Daardoor zou hun lichaam geen opdracht krijgen om extra melanine (pigment) aan te maken, waardoor zonnebrildragers niet bruin worden, maar verbranden.

Hoe logisch deze theorie ook mag klinken, hij klopt niet. Melanine wordt namelijk niet (of nauwelijks; daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal uit) gemaakt in opdracht van de ogen. De belangrijkste factor die pigmentatie van de huid beïnvloedt, is de hoeveelheid ultraviolet licht die rechtstreeks op die huid valt. Het is dus een lokale reactie, waarbij de cellen in de huid direct reageren op de zonnestralen. Daarom word ook alleen lichaamsdelen bruin die zijn blootgesteld aan de zon.

Het dragen van een zonnebril zorgt er dus niet voor dat je sneller verbrandt. Sterker nog: het is heel verstandig om wél een zonnebril te dragen. Een zonnebril (met uv-filter) kan je ogen, en de kwetsbare huid eromheen, beschermen tegen verbranding. Dus ga je binnenkort van het zonnetje genieten? Doe het veilig, draag een zonnebril.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!