Dierendag: 5 bizarre beesten

KIJK-redactie

04 oktober 2013 09:00

Niet ieder dier wordt tijdens dierendag evenveel in het zonnetje gezet. Vandaar KIJK’s dierendagcollage met beesten die vaak worden vergeten, maar nu even niet.

Vandaag is het dierendag! Reden genoeg om een aantal beesten in het zonnetje te zetten, maar dan op onze manier. Zie hieronder vijf dieren die hoogstwaarschijnlijk geen aai over hun bolletje krijgen en geen haute cuisine van het baasje krijgen voorgezet.

Dit zeevarkentje loopt over de bodem van de Atlantische of de Grote Oceaan. Het leeft met zijn vriendjes op meer dan duizend meter diepte, waar het tot 15 centimeter lang kan worden. Het zeevarken voedt zich met resten van dode dieren die op de zeebodem belanden.

Deze antilope-met-slurf is een Saïga, een bedreigde diersoort die leeft op de steppen van Centraal-Azië. De slurf is eigenlijk een neus met binnenin een soort blaas met slijmvlies. De blaas filtert het stof uit de lucht en het slijmvlies verwarmt en bevochtigt de lucht tijdens de extreem koude winters.

De naakte molrat is naast een heel lelijk beest ook een heel bijzonder beest. Het leeft in burchten in Kenia, Ethiopië en Somalië, en heeft eenzelfde samenlevingsstructuur als de mier of de bij. Er is één koningin, te herkennen aan haar tepels, die de kolonie bestuurt. Verder zijn er nog werkers, die gangen graven en voedsel verzamelen, en er zijn soldaten die de burcht bewaken.

Het maakt deze bobbitworm eigenlijk niet zoveel uit wat hij eet, als het maar beweegt. Diep ingegraven op de oceaanbodem wacht hij rustig af totdat hij een prooi voelt met één van zijn vijf antennes. Op dat moment schiet hij met grote snelheid omhoog om de prooi dood te bijten. Soms gaat dit met zulk grof geweld dat visjes in tweeën splijten voordat ze ‘blub’ kunnen zeggen.

De bladstaartgekko (zie ook bovenaan) komt alleen voor op Madagaskar en de omliggende eilanden. Daar zit hij op boomstammen en in struiken te wachten op een voorbijvliegende of -kruipende prooi. Dankzij de ongelooflijke camouflagekunsten van de bladstaartgekko blijft hij vaak onopgemerkt. Gelukkig is dat niet het geval in onze collage!

Beeld header: AlexTelford/CC BY-SA 3.0