Zebravisje verkiest seks boven herstel

KIJK-redactie

15 oktober 2013 16:00

Als het zebravisje zijn borstvin verliest, krijgt voortplanting meestal voorrang op zelfherstel. Misschien geeft die bevinding ook antwoord op de vraag waarom wij mensen niet zelf bijvoorbeeld een arm opnieuw kunnen laten aangroeien.

Het zebravisje doet het niet alleen goed in menig aquarium, maar ook onder de microscoop van veel wetenschappers. Dat komt omdat dit bijzondere diertje de eigenschap heeft om lichaamsdelen te regenereren: het kan zijn vinnen, huid en zelfs zijn hart helemaal vervangen. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat het visje zijn unieke gave niet altijd inzet.

Vinnen afknippen

Door lompweg vinnen af te knippen, hebben de onderzoekers het regeneratieproces van de zebravisjes bestudeerd. Daarbij viel op dat de mannelijke zebravisjes zeer matig hun nieuwe borstvinnen herontwikkelen.

De borstvinnen zijn voor twee dingen belangrijk: voor de voortplanting en voor weefselregeneratie. Op het moment dat de borstvin in zijn geheel wordt geamputeerd, moet het zebravisje een nieuwe manier uitvinden om zijn borstvin aan te laten groeien. Op de nieuwe manier kan de ontwikkeling van de voortplantingsstructuren in de borstvin overdreven de nadruk krijgen. Het zebravisje verkiest in veel gevallen seks boven herstel. Dan kan het zebravisje wel ongelooflijk veel nakomelingen krijgen, maar verliest daarbij wel een gedeelte van de regeneratievaardigheid.

zebravisvin
Bij de nakomelingen kan dit zelfs zo zijn doorgeëvolueerd dat het zebravisje op een gegeven moment helemaal niet meer ‘weet’ hoe het zijn borstvin moet vervangen. Hier kan volgens de wetenschappers zelfs de reden liggen waarom wij mensen bijvoorbeeld ons hart niet kunnen vervangen – maar daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Bronnen: Developmental Cell, Cell Press via EurekAlert!

Beeld: Developmental Cell, Kang et al.

Meest gelezen

Bestel nu!