De doe-het-zelf-satelliet

KIJK-redactie

03 december 2013 13:00

Een satelliet is zwaar, duur en het kost jaren om hem in elkaar te zetten. Maar er zijn nu ook satellieten van 10 bij 10 bij 10 centimeter. Ze hebben onderdelen die in iPhones zitten en je bouwt en lanceert ze voor een schijntje.

Het was een gedenkwaardige dag voor de Nederlandse ruimtevaart, 21 november jongstleden. Met één lancering verdrievoudigde het aantal Nederlandse satellieten. Vanaf een basis bij het Russische Jasny bracht een omgebouwde Dnjepr-kernraket de satellieten Delfi-n3Xt en Triton naar een lage baan om de aarde, samen met nog tientallen kleinere satellieten.

Tientallen? Jazeker. Delfi-n3Xt en Triton zijn minisatellieten opgebouwd uit één, twee of drie blokjes van 10 bij 10 bij 10 centimeter, cubesats genaamd. Een cubesat is alles wat de standaardruimtevaart niet is: klein, goedkoop, snel te bouwen – ook door amateurs of universiteitsstudenten. Inmiddels zijn er zo’n zestig succesvol gelanceerd, en juist door hun bescheiden afmetingen en kosten staan ze op het punt een omwenteling in de ruimtevaart te veroorzaken.

Tenminste, dat denkt Jeroen Rotteveel van het Delftse cubesatbedrijf ISIS, dat de lancering van veertien satellieten verzorgde als ‘lanceermakelaar’, oftewel bemiddelaar tussen de satellietbouwers en het Oekraïense raketbedrijf. Ook leverde ISIS technische ondersteuning en bouwde het twee satellieten zelf: de Britse amateur-radiocubesat FUNcube en Triton, een scheepsnavigatiesatelliet.

“Dit is onze zesde – en grootste – lanceercampagne tot nog toe”, vertelt Rotteveel in een vergaderzaal van het bedrijfsverzamelgebouw YES!Delft, vlakbij de Delftse campus, waar ISIS gestaag aan het uitgroeien is.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 1/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 12 december tot en met 8 januari.

Meer informatie:

Tekst: Bruno van Wayenburg

Beeld: NASA