Poepdonoren gezocht

kijkmagazine

07 december 2013 17:00

In eerste instantie werkt het woord op de lachspieren, maar poeptransplantatie levert serieuze informatie over serieuze aandoeningen, zoals diabetes type 2. En het blijkt dé manier om een dodelijke darmbacterie te verslaan. Een reportage in geuren en kleuren.

Of ik ontbijtkoek en chocolademelk mee kan nemen naar onze afspraak, vraagt internist Max Nieuwdorp. En dus ontmoet ik hem op een binnenplein van het AMC, gewapend met een flesje Chocomel en een voorverpakte plak Peijnenburg. We gaan poep maken.

Nieuwdorp is een van de onderzoekers aan het AMC die zich bezighouden met zogenoemde fecestransplantaties. In normaal Nederlands betekent dit dat hij poep overbrengt van de ene darm naar de andere. Daarbij wordt gedoneerde ontlasting via een slangetje in de neus in de darmen van iemand anders gegoten. Dat klinkt misschien verre van fris, maar is wel erg effectief. Een poeptransplantatie is namelijk een succesvolle manier om iemand van chronische diarree af te helpen, en kan bovendien belangrijke informatie geven over aandoeningen als diabetes type 2 en chronische darmontstekingen.

Juiste donoren

De poep waar Nieuwdorp en zijn collega’s mee werken, krijgen ze van donoren. Voordat iemand wordt goedgekeurd als donor, wordt hij of zij uitgebreid gescreend. Er wordt een vragenlijst afgenomen, het bloed wordt gecontroleerd en natuurlijk wordt ook de ontlasting onder de loep genomen. Drie op de vier kandidaten worden gediskwalificeerd, bijvoorbeeld omdat er wormeitjes in hun ontlasting zitten.

In het laboratorium is Nieuwdorp inmiddels druk bezig met het mengsel van ontbijtkoek en chocolademelk: de neppoep. Hij haalt een plastic pakketje tevoorschijn dat je kunt uitvouwen tot bakje. Geschikte donoren krijgen een stapeltje van de bakjes mee, die ze in de toiletpot kunnen hangen om hun ontlasting op te vangen. Geheel in stijl gebruikt Nieuwdorp zo’n bakje nu om de poep te fabriceren. Qua consistentie en kleur lijkt het verrassend veel op de real thing.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 1/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 13 december tot en met 8 januari.

Meer informatie:

Beeld: Anne Loyen