De onzekere toekomst van Saoedi-Arabië

KIJK-redactie

28 januari 2014 09:00

In Saoedi-Arabië hebben ze het goed voor elkaar, zou je zeggen. Het land barst van de olie en is dikke vrienden met de Verenigde Staten. Maar de binnen- en buitenlandse problemen stapelen zich op voor het huis Saoed. Kan de grootste koninklijke familie ter wereld dat allemaal overleven?

Overal in het Midden-Oosten lijkt in 2011 de revolutie uit te breken. In Tunesië, Libië en zelfs in Egypte, het belangrijkste land in de Arabische wereld, gaat het volk massaal de straat op. Het heeft schoon genoeg van de onderdrukking en de economische misstanden. De ene na de andere dictator komt na lange, soms bloederige protesten ten val. Maar in het land der Arabieren, Saoedi-Arabië, is ook drie jaar na dato nog geen sprake van een Arabische Lente.

“De bevolking heeft het daar namelijk nog niet zo slecht”, zegt historicus en Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff. Zo is in Saoedi-Arabië een heleboel geld beschikbaar, zijn er kansen op een goede opleiding en kun je gratis van veel publieke voorzieningen gebruikmaken. Niet te vergelijken met een land als Libië, waar grote armoede heerst.

Toch zit koning Abdoellah allesbehalve rustig op zijn troon. Iedereen wil namelijk wat van hem. De Amerikanen willen hervormingen, de sjiieten willen gelijke rechten en de religieuze leiders willen het liefst dat alles weer wordt zoals hoe het vroeger was. En dat zorgt volgens Hoff voor een structureel probleem: “Koning Abdoellah zit in een spagaat.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 3/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 6 februari tot en met 5 maart.

Meer informatie:

Tekst: Anneroos van Hardeveld

Beeld: U.S. Military