Sterker geloof bij slechtere relatie

KIJK-redactie

19 april 2014 13:00

Biddende handen

Naar aanleiding van een ietwat wreed experiment beweren wetenschappers dat wanneer het wat minder gaat in de liefde, mensen zich meer richten op hun geloof.

Een onderzoek voor de gelovigen onder ons, wat op zich wel kan zo vlak voor Pasen. Een team onder leiding van Kristin Laurin (Stanford Graduate School of Business) heeft onderzocht of de relatie met het geloof onze liefdesrelatie beïnvloedt en vice versa. En ja hoor. Wanneer onze liefdesrelatie in de slop zit, wordt de band met het geloof sterker. Andersom werkt het trouwens ook. Als de band met het geloof te wensen overlaat, zal juist de liefdesrelatie versterken.

Gemeen experiment

Om tot deze conclusies te komen, zijn de onderzoekers redelijk gemeen geweest. Ze zijn experimenteel gaan stoken in relaties om vervolgens te kijken of dat de band met het geloof veranderde. Zo vertelden ze de proefpersonen dat er in relaties van alles voor elkaar wordt verzwegen, dat dit vervolgens vanzelf een keer uitkomt, en dat relaties hieraan stukgaan. Daarna gingen ze nog een stapje verder door te suggereren dat dit ook geldt voor de relatie van de proefpersoon.

Na dit stoken gaven proefpersonen aan een sterkere band met het geloof te hebben. Althans, de proefpersonen met een hoge eigenwaarde. Het stoken had geen invloed op de proefpersonen met een lage eigenwaarde. Dit verklaren de onderzoekers door te stellen dat mensen met een hoge eigenwaarde zich graag op iets of iemand richten als het slecht gaat in hun relatie – God, in dit geval. Mensen met een lage eigenwaarde zonderen zich liever helemaal af.

Bronnen: Social Psychological and Personality ScienceSAGE Publications via EurekAlert!

Tekst: Tom Gerrits