Het oeroude landschap van de Giant’s Causeway

KIJK-redactie

29 april 2014 16:00

Langs de Noord-Ierse kust ligt de Giant’s Causeway, een rotsformatie van tienduizenden immense, zwarte, zeshoekige zuilen. Zo groots en regelmatig dat je haast in eeuwenoude ontstaanslegendes zou gaan geloven – als er geen eeuwenoude vulkanische verklaring voor was.

De Noord-Ierse Giant’s Causeway dankt zijn naam aan een legende over de reus Fionn MacCool. Op een dag hoorde Fionn van een andere reus, op het Schotse eiland Staffa. Hij besloot erheen te lopen voor een krachtmeting en gooide stapstenen in het water: grote, zeshoekige basaltzuilen. Maar de Schotse reus deed net hetzelfde en was op weg naar Ierland. Fionn zag hem aankomen en verbleekte: de Schot was minstens twee keer zo groot. Daarom verzon Fionn een list: hij bouwde een enorme wieg en ging erin liggen. Zijn Schotse rivaal arriveerde, zag de ‘baby’ en vluchtte ­geschrokken: de vader van zo’n grote baby moest ­gigantisch zijn…

Giant's Causeway - detailopname

Mooi verhaal, maar geologen hebben uiteraard een andere verklaring voor het verschijnsel. Volgens hen zijn de pakweg 40.000 hoekige stenen zuilen van de Giant’s Causeway het gevolg van vulkanische activiteit. Zo’n 65 miljoen jaar geleden ontstonden er in Noord-Ierland scheuren in de aardkorst. Daardoor kwam gloeiend hete basaltlava aan het aardoppervlak. De lava koelde af en begon te krimpen. Zo’n krimpproces gaat met flink wat kracht gepaard: het gesteente wordt in alle richtingen tegelijkertijd ‘uiteen getrokken’ en scheurt. Elke scheur vormt met zijn buurman een hoek van 120 graden. En zo ontstaat een regelmatig, zeshoekig patroon.

Meer over de Giant’s Causeway vind je in KIJK 6/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 1 tot en met 27 mei.

Meer informatie:

Tekst: Gemma Venhuizen

Beeld: Andy Williams/Getty Images (header), 123RF (detailopname)