Waardoor hebben we verschillende huidskleuren?

KIJK-redactie

06 mei 2014 16:00

KIJK-lezer Rens Huisman vraagt zich af waardoor de huidskleur van mensen wordt bepaald en of we ook een totaal andere kleur zouden kunnen krijgen.

Onze huidskleur wordt bepaald door het pigment, ook wel melanine genoemd, dat onze huidcellen produceren. We bezitten twee soorten: feomelanine (rood tot geel) en eumelanine (donkerbruin tot zwart).

De genen die je van je ouders krijgt, bepalen de hoeveelheden van de twee soorten melanine, en dus of je spierwit of donkerbruin ter wereld komt. Het gaat niet altijd goed: bij albinisme is er een totaal gebrek aan melanine, en bij vitiligo kunnen groepen huidcellen geen melanine meer aanmaken.

Rood, geel, wit of zwart lijken misschien rare kleuren. Evolutionair gezien zou het bijvoorbeeld voor regenwoudbewoners veel handiger zijn als ze groen waren. Bij dieren werkt het inderdaad zo (met de kameleon als veelzijdigste voorbeeld), maar wij hebben (en hadden) zo weinig natuurlijke vijanden dat het nauwelijks zin heeft om ons daartegen met camouflage te beschermen. Bovendien is het onmogelijk om met de twee soorten melanine in onze huid een kleur zoals blauw, groen of paars te creëren. Alleen de iris kan er groen of blauw uitzien, door de verstrooiing van het licht in het oog in combinatie met de melanine. Onze ondoorzichtige huid blijft beperkt tot bruintinten.

Is het dan mogelijk om van huidskleur te veranderen? Michael Jackson, die vitiligo had, bewees van wel: hij gebruikte een crème om zijn huid te bleken. En mocht je een permanent bontgekleurde huid willen, dan is tatoeëren een optie.

Rens is echter benieuwd of het ooit mogelijk wordt om paars of groen ter wereld te komen. Met de huidige technieken zou je genen in een embryo kunnen brengen, waardoor de huidcellen andere soorten pigment produceren. In theorie is het dus mogelijk om met een smurfenhuid geboren te worden.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Christa Broekhuizen