‘Helmbehandeling baby’s heeft geen zin’

KIJK-redactie

08 mei 2014 11:00

Tot 2013 kregen jaarlijks vierduizend Nederlandse kinderen een helm aangemeten om schedelvervorming te behandelen. Volgens nieuw onderzoek heeft dat echter helemaal geen zin. 

De schedel van een baby is nog relatief zacht en kan makkelijk vervormen doordat het hoofd snel groeit en baby’s veel op hun rug liggen. Zo’n vervorming – een cosmetische aandoening, die verder geen nadelige gevolgen heeft – kan worden behandeld met een zogenoemde redressiehelm; een helm die de schedel als het ware in de juiste vorm duwt. Maar heeft zo’n helm wel het gewenste effect? Dat besloten wetenschappers van de Universiteit Twente te onderzoeken.

De onderzoekers volgden 84 gezonde baby’s met een matige tot ernstige schedelvervorming. 42 van hen kregen een helmbehandeling, de andere 42 niet. De baby’s werden gevolgd tot ze 24 maanden oud waren. Bij alle kinderen verbeterde de schedelvorm, maar er werd geen verschil gevonden tussen de groepen.

De onderzoekers concluderen dan ook dat de helmbehandeling niet effectiever is dan het afwachten van natuurlijk herstel. Bovendien zorgt de helm voor bijwerkingen, zoals huidirritaties, overmatig zweten en belemmeringen bij het knuffelen. Onderzoekers raden het gebruik van de helm bij kinderen met matige tot ernstige schedelvervorming daarom af.

Bronnen: Universiteit Twente, Een vandaag