Onze voorouders aten onkruid

KIJK-redactie

18 juli 2014 11:00

Een internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt dat onze voorouders een bijzonder dieet hadden: de maaltijd bleek vaak te bestaan uit onkruid.

In het tandplak van restanten van prehistorische mensen die zo’n zevenduizend jaar geleden leefden, hebben wetenschappers opvallend veel sporen van de plant cyperus rotundus gevonden. Een gewas dat wij vandaag de dag als onkruid beschouwen. Daarnaast suggereert het onderzoek dat men vroeger best goed wist welk voedsel gezond en voedingsrijk was.

De plant cyperus rotundus bevat veel koolhydraten en heeft zelfs een geneeskrachtige werking. Hij komt erg veel voor in tropische en subtropische gebieden en wordt gezien als het meest dure onkruid wereldwijd. Dit komt doordat het plantje lastig is weg te halen en zich op veel gewassen huisvest.

Rook

Vroeger – voor de landbouwtijd – werd de plant meer gewaardeerd. De onderzoekers denken dat dit komt doordat onze voorouders wisten dat dit voedsel goed voor ze was. Zo vermindert het plantje het aantal bacteriën in de mond waardoor de kans op tandproblemen kleiner wordt.

De onderzoekers vonden naast het onkruid nog meer sporen in het tandplak. Andere plantjes, maar ook sporen van rook, wat laat zien dat ze in die tijd ook al kookten. Nog een bewijs dat ze in de prehistorie al goed wisten hoe je eten op een gezonde en voedingsrijke manier klaarmaakte.

Bronnen: PLOS ONE, University of York via EurekAlert

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: Rickjpelleg/CC BY 2.5