Wat als… de aarde stopt met draaien?

Marysa van den Berg

07 augustus 2014 13:00

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in. Deze keer: Wat als de aarde stopt met draaien?

Het is 21 augustus 2024. Althans, dat zou het zijn geweest als er nog dagen waren. Maar een dag duurt tegenwoordig even lang als een jaar. Dat komt doordat de aarde is gestopt met draaien, nu precies vijf jaar geleden. Op deze dag die je eigenlijk geen dag meer kunt noemen, staart David naar de horizon.

“Tijd om te gaan!” roept hij naar zijn kampgenoten. De mobiele moestuinen worden klaargemaakt voor vertrek, de watertanks op wielen gezet, de tenten opgeborgen. Samen met een paar koeien, schapen en kippen gaan David en zijn gezelschap weer op weg voor hun eindeloze oostwaartse trek door de vroegere Atlantische Oceaan. Die vormt nu samen met de andere voormalige oceanen en continenten rond de evenaar één groot continent, omgeven door een gigantische Noordzee en een al even reusachtige Zuidzee.

Meer weet David er niet van; er zijn geen kaarten van deze nieuwe aarde, waarvan het landschap continu aan verandering onderhevig is. Dat ondervond David persoonlijk toen hij zeven jaar terug zijn vader en moeder verloor bij een mega-aardbeving. Zijn zusje overleed al een jaar eerder, gestikt in de ijle lucht die hun stadje plotseling overviel.

Sindsdien zijn David en zijn kampgenoten op de vlucht voor overstroming, verstikking, aardbevingen, de bittere vrieskou van de eindeloze nacht en de verschroeiende hitte van de eindeloze dag, altijd jagend op de voortschrijdende schemering, die de enige kans op overleving biedt.

4,6 miljard jaar geleden ontstonden uit een draaiende wolk van gas en stof de zon en zijn planeten. Sinds die tijd zijn ze allemaal rond hun as blijven tollen, tot op de dag van vandaag. Zo ook de aarde, die elke 24 uur een draaiing voltooit: een dag. Maar een dag heeft niet altijd 24 uur geduurd. Zo gingen er ten tijde van de dinosauriërs (zo’n 200 miljoen jaar geleden) 23 uur in een dag. En ongeveer 540 miljoen jaar geleden, toen de zogenoemde Cambrische explosie van leven begon, was dit zelfs 22 uur. Met andere woorden: de aarde draait steeds langzamer om zijn as.

Het moment dat hij helemaal stil zal staan, is ver weg. Maar stel nu dat de vertraging van de aardrotatie veel sneller gaat dan de wetenschappers hebben voorspeld. Of dat de aarde door toedoen van een een groot ruimteobject een zwaartekrachtslinger krijgt en daarmee zijn draaikracht verliest. Het zou zomaar kunnen. En dan zijn de rapen gaar. Want een afremmende en vervolgens stilstaande aarde (die overigens wel om de zon blijft draaien) zorgt letterlijk voor complete chaos.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 10/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 21 augustus tot en met 17 september.

Meer informatie:

Beeld: Allard Faas