‘Nieuwe microchip kan omgeving herkennen’

KIJK-redactie

08 augustus 2014 13:00

Onderzoekers van het IBM hebben een microchip ontworpen die verschillende patronen in zijn omgeving kan herkennen.

Onze hersenen zijn ’s werelds grootste computers. Onderzoekers proberen daarom al jaren om computertechnologieën te ontwikkelen die het brein nabootsen. Zo haalde ook het IBM zijn inspiratie uit dit orgaan bij het maken van een microchip, genaamd TrueNorth. In een artikel in Science onthult het IBM dat deze chip objecten uit een omgeving kan identificeren.

TrueNorth bestaat uit 4096 bouwblokken, zogenoemde kernen, met hierin in totaal 1 miljoen elektronische zenuwcellen. Deze worden met elkaar verbonden door maar liefst 256 miljoen kunstmatige contactplaatsen. (In ons brein worden deze plekken synapsen genoemd.) De technologie is slechts 4,3 vierkante centimeter en heeft een enorm geheugen. De chips kunnen als een puzzel aan elkaar worden verbonden om nog meer geheugen te krijgen.

Patronen herkennen

Het prototype is al getest. De chip wist uit verschillende afbeeldingen patronen te halen. Zo herkende TrueNorth objecten als bussen, mensen, fietsers en auto’s in 80 procent van de gevallen. Dit kostte de microchip minder energie dan de huidige technologieën die hiervoor zijn ontworpen. Het verbruikt 70 milliwatt, dat gelijk staat aan de energie die een gehoorapparaat nodig heeft.

Hoewel de chip uit veel minder ‘zenuwcellen’ bestaat dan ons brein – dit orgaan bevat 100 miljard neuronen – is dit volgens de onderzoekers genoeg om voor interessante doeleinden te worden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bril voor slechtziende mensen met deze chip erin gebouwd. Zij zouden patronen hierdoor sneller kunnen herkennen. Maar zo ver is de technologie nog niet ontwikkeld. Het zal dus hoogstwaarschijnlijk nog een aantal jaar duren voordat zo’n bril werkelijkheid wordt.

Bronnen: Science, Popular Mechanics, CNET

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: IBM