‘Fluor is afkomstig van voorouders zon’

KIJK-redactie

22 augustus 2014 16:00

Lange tijd was onbekend wat de oorsprong was van het element fluor, dat onder andere in tandpasta aanwezig is. Nieuw onderzoek heeft het mysterie ontrafeld.

De precieze oorsprong van het element fluor, dat verwerkt wordt in producten als tandpasta en kauwgum, was lange tijd onbekend. Een internationaal team van sterrenkundigen hebben dit mysterie nu weten te ontrafelen. Fluor zou zijn ontstaan in sterren die erg lijken op de zon, maar zwaarder zijn.

Wanneer een ster het einde van zijn bestaan nadert, zet hij uit. Elementen, zoals fluor, verplaatsen zich vervolgens naar de uiteinden van de ster en worden daarna uitgeworpen. De vrijgekomen elementen mengen zich dan met gas dat zich rondom de ster bevindt, het zogenoemde intergalactisch medium. Hieruit worden nieuwe sterren en planeten gevormd.

Voorouders zon

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers sterren die op verschillende tijden in de geschiedenis zijn gevormd. Door het uitgestraalde licht van een ster te meten, is het mogelijk de hoeveelheid elementen te berekenen. Licht van een zekere golflengte duidt namelijk op een bepaald element.

“Hieruit konden we concluderen welke sterren het meeste bijdragen aan de vorming van fluor”, legt hoofdonderzoeker Nils Ryde uit. “En dit bleken sterren te zijn die erg op de zon lijken, maar zwaarder zijn. Wanneer deze hemellichamen elementen de ruimte in schieten aan het einde van hun bestaan, worden andere sterren en planeten hiervan gemaakt.” Uit zulk soort sterren zou miljarden jaar geleden ook onze zon zijn ontstaan.

Bronnen: The Astrophysical Journal Letters, Lund University via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Thegreenj/CC BY-SA 3.0