Hoe gaat ebola te werk?

KIJK-redactie

14 oktober 2014 11:00

Ebolavirus

Ebola is terug. Het dodelijke virus heeft inmiddels een paar duizend nieuwe sterfgevallen op zijn naam in West-Afrikaanse landen. Maar hoe gaat het virus te werk? 

Een piepklein sliertje, zo’n honderdduizend keer dunner dan een mensenhaar. Meer is het niet. Maar toch heeft ebola door de jaren heen al heel wat levens opgeëist. Maar hoe werkt het virus precies? Hier de stappen die ebola neemt om je ziek te maken.

Stap 1: infecteer een geschikte cel

Omdat ebola zo klein is, komt het gemakkelijk in de bloedbaan terecht. Een virusdeeltje stroomt zo door heel het lichaam. Uiteindelijk nestelt het zich op een van deze drie plekken: in bindweefsel van het oog, in de lever en in de wanden van bloedvaten.

Stap 2: kaap de cel

Eenmaal binnenin de cel begint het ebolavirus belangrijke celonderdelen voor zichzelf te gebruiken.

Stap 3: maak kopieën 

Doel nummer één voor ebola is om zichzelf te vermenigvuldigen. Binnen de kortste keren barst het binnen de cel van nieuwe virussliertjes.

Stap 4: bouw je eigen eiwit

Tegelijk met eigen kopietjes laat ebola een speciaal eiwit aanmaken, het ebolavirusglycoproteïne. Het afweersysteem kan dit eiwit niet wegwerken, waardoor de infectie blijft doorgaan.

Stap 5: verspreid! 

De cellen vol virusdeeltjes en -eiwitten scheuren. Dat veroorzaakt duizenden kleine bloedingen. De bloeddruk zakt zo diep dat organen niet meer werken.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… ebola’, uit KIJK 12/2014. Deze editie ligt in de winkel van 16 oktober tot en met 12 november.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen