De beste boeken van 2014 volgens KIJK – deel 3

kijkmagazine

17 december 2014 09:00

Wat waren de beste non-fictieboeken van het afgelopen jaar? Het KIJK-team noemt zijn favorieten! Vandaag het derde en laatste deel van onze picks.

deeltjessafari-cover

Ex-KIJK-hoofdredacteur Vivianne Bendermacher kiest De deeltjessafari (Jean-Paul Keulen):
“Een boek krijgt zelden vijf sterren in mijn leeslijst. Er is altijd wel iets te mopperen, een sluimerend ongenoegen, een anticlimax. Maar dit jaar was er een boek dat in geen enkel opzicht teleurstelde: De deeltjessafari van Jean-Paul Keulen. Net als zijn debuut De deeltjesdierentuin is dit werk prettige gymnastiek voor je brein, dat je het liefst in één ruk uitleest. Met zijn zo typerende humor, flair en perfecte bruggetjes neemt Keulen ons mee op een ontdekkingstocht in de wereld van het allerkleinste. Snel aanschaffen!”

Het huidige moment - coverJournalist en Tech-Toys-redacteur Rik Peters kiest Het huidige moment (Sam Harris):
“Sam Harris is een dappere man. Nadat hij met The end of faith uit 2004 de hype rondom het nieuwe atheïsme startte en nadat hij in Het morele landschap uit 2010 uitlegde hoe wetenschap ons iets over ethiek kan leren, komt hij in 2014 met een boek waarin hij stelt dat spiritualiteit een goede zaak is. Het huidige moment is misschien niet zijn beste werk, maar het bewijst wel dat Harris zijn eigen weg volgt en zijn lezers durft te verrassen. Al jaren probeer ik hem te strikken voor een KIJK-interview, en hopelijk is deze nominatie het laatste zetje dat hij nodig heeft…”

vodka-politics-coverKIJK-eindredacteur en geschiedenisexpert Leo Polak kiest Vodka politics (Mark Lawrence Schrad):
“Wie Rusland zegt, zegt wodka. En daarmee drankzucht. Vaak wordt beweerd dat de Russen zoveel zuipen omdat het nu eenmaal in hun sombere ziel zit. De Amerikaanse politicoloog Mark Lawrence Schrad betoogt in dit boek daarentegen dat het door de Russische machthebbers komt. Die hebben wodka eeuwenlang willens en wetens gebruikt om hun volk geld uit de zak te kloppen én onder de duim te houden – met verwoestende gevolgen op politiek, maatschappelijk en demografisch gebied. Lang niet alle Rusland-experts zullen Schrads conclusies delen, maar het heeft vierhonderd pagina’s fascinerend leesvoer opgeleverd.”

Operation Paperclip - coverJournalist Abhinabha Tangerman kiest Operation Paperclip (Annie Jacobson):
“Het bestaan van Operation Paperclip, het programma waarmee de Amerikaanse overheid zo’n 1600 nazi-wetenschappers naar de VS haalde, was al decennia bekend. Maar niet eerder ging de doos van Pandora zo ver open als in het realistische verslag van Annie Jacobson, die nieuwe vrijgegeven dossiers in handen kreeg en de verhaallijnen van zo’n twintig nazi-wetenschappers minutieus heeft doorgespit, waaronder die van Albert Speer en Wernher von Braun. Huiver bij het opportunisme van onze Amerikaanse bevrijders, die hun voormalige vijanden in de watten legden en hun kennis in de wapenwedloop van de Koude Oorlog gebruikten om wapens, bommen en lugubere ondervragingstechnieken te creëren. Niet alleen ontliepen honderden nazi’s zo hun straf, ze kregen er een luxeleventje als gevierde wetenschappers in de VS voor terug. Schokkend.” (In 2015 lees je in KIJK een artikel over de bevindingen van Jacobson!)

wat-vrouwen-willen-coverMedisch expert in de rubriek ‘KIJK antwoordt’ Diana de Veld kiest Wat vrouwen willen (Daniel Bergner):
“In dit boek werpt Daniel Bergner – ja, een man! – een verfrissende kijk op de vrouwelijke seksualiteit. Altijd gedacht dat vrouwen ‘van nature’ monogaam zijn, terwijl mannen meer behoefte hebben aan vreemdgaan? Experimenten van seksuologen wijzen juist op het omgekeerde. Waar mannen na vele jaren nog steeds van hun eigen partner opgewonden raken, hebben vrouwen juist behoefte aan meer variatie. Dat zeggen ze natuurlijk niet hardop, maar de metingen van hun seksuele respons op pornofilmpjes liegen niet…”

Great myths of the brain - coverWetenschapsjournalist en bioloog Ronald Veldhuizen kiest Great myths of the brain (Christian Jarrett):
“Wie denkt dat ie voor het meest overzichtelijke no-nonsens breinboek bij Dick Swaab moet zijn, heeft het mis. De gids van Christian Jarrett leest lekkerder, legt beter uit hoe hersenen werken en geeft ook goed aan waar op dit moment de grenzen van onze hersenkennis liggen. Ideaal is ook dat de indeling korte leessessies op het toilet toestaat.”

De binnenplaats van Babel - coverWetenschapsjournalist en aardwetenschapper Gemma Venhuizen kiest De binnenplaats van Babel (Salomon Kroonenberg):
De binnenplaats van Babel is een fijne mix van aardwetenschappen, taal en reizen. Salomon Kroonenberg schrijft mooi beeldend en weet zijn fascinatie voor etymologie en geologie goed over te brengen.”

Wat als - boekKIJK-webredacteur en scheikundige Helena Vis kiest Wat als? (Randall Munroe):
“In dit boek geeft Randall Munroe op grappige wijze antwoord op een aantal bizarre vragen. Wat gebeurt er als je een mol (een maateenheid) mollen (de behaarde zoogdieren) op een plaats verzamelt? Wat gebeurt er als iedereen op aarde zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan en opspringt, waarna iedereen op hetzelfde moment neerkomt? En als iemands DNA opeens verdwijnt, hoe lang heeft hij dan nog te leven? Munroe benadrukt fijntjes dat dat laatste niet de beste manier is om af te vallen. Je kunt beter plassen, je haar afknippen of je vingers eraf snijden. Het boek is mijn favoriet omdat ik er hard om heb moeten lachen, maar er toch ook feiten in terugkomen die ik nog niet kende.” (Lees ook KIJKs recensie van dit boek!)

The sense of style - coverWetenschapsjournalist, theoretisch natuurkundige en ruimtevaartspecialist Bruno van Wayenburg kiest The sense of style (Steven Pinker):
“Dit boek injecteert eindelijk eens wat wetenschap in het traditionele genre van de stijlgidsen: boeken over hoe je goed, mooi en begrijpelijk kunt schrijven. Ja, het is slim om het belangrijkste aan het eind van de zin te zetten, zoals stijlgoeroes propageren. Maar Pinker legt ook uit waarom. En nee, in tegenstelling tot alle stijladviezen mogen kleurrijke, ja zelfs pretentieuze woorden best, zo af en toe. Een goed geschreven boek over taal, cognitie en – voor mij als schrijver natuurlijk het belangrijkste – schrijven.”

Lees ook het eerste en het tweede deel van ons boekenlijstje van 2014!