Bizarre dieren ontdekt op extreme diepte

KIJK-redactie

22 december 2014 16:00

Het is er kilometers diep, maar dat maakt voor sommige zeebewoners niets uit. Speciale voertuigen daalden af in de Marianentrog en vonden een schat aan leven in deze haast buitenaardse omgeving.

Afgelopen maand hebben met camera’s uitgeruste onbemande onderzeeërs de 11 kilometer diepe Marianentrog in het westelijke deel van de Grote Oceaan onderzocht. Je kunt je voorstellen dat de druk op zo’n diepte extreem hoog is. Ook is het er stikdonker en steenkoud. Toch leeft er van alles.

Nieuw record

Wat er in de kilometers diepe trog werd aantroffen, was verbluffend. Zo zagen de onderzoekers langzaam voortbewegende vissen met vleugelachtige vinnen en een staart die nog het meest lijkt op die van een paling. Dit bleek een nog onbekende soort uit de familie van slakdolven. Nooit eerder werd er een vis op een diepte van 8143 meter gefilmd en gevangen. Dat is een nieuw record.

Dat record werd mogelijk gemaakt door de gebruikte onderzeeërs van het van het Schmidt Ocean Institute. Als een van de weinige in hun soort kunnen die de extremen van de Marianentrog aan. Er zijn robots voor het nemen van bodemmonsters, voor het verzamelen van gesteenten en voor het filmen en vangen van diepzee-organismen. Het controlecentrum bevindt zich aan boord van het onderzoeksschip Falkor.

Opnieuw afgedaald

De wetenschappers willen met deze expeditie de verbanden tussen het leven en de geologische processen in de diepzeetrog onderzoeken. Het Schmidt Ocean Institute kijkt echter ook naar de ondiepere gedeeltes. “Alleen het diepste punt van zo’n trog onderzoeken, is als het ecosysteem van een hele bergketen proberen te begrijpen door alleen naar het topje te kijken”, zegt co-hoofdonderzoeker Jeff Drazen.

Inmiddels zijn de onderzeeërs van de onderzoekers opnieuw afgedaald voor verder onderzoek.

Bronnen: Phys.org, Schmidt Ocean Institute