Duim smartphonegebruiker blijkt gevoeliger

Naomi Vreeburg

23 december 2014 11:00

Het brein van smartphonegebruikers reageert meer op aanraking van de vingertoppen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Tijdens het sms’en, whatsappen en twitteren op je smartphone krijgen je duimen heel wat te verduren. Sommige hardcore-gebruikers hebben zelfs eelt op hun vingertoppen. Maar ook je brein lijkt op het getyp te reageren. De hersenen van mensen die vaak op hun touchscreentje tikken, zouden actiever zijn wanneer de duimen en vingertoppen van de personen in kwestie iets aanraken.

Modern versus old-school

Arko Ghosh en zijn onderzoeksteam bestudeerden met een EEG de hersenactiviteit van 38 rechtshandige studenten van 19 tot 34 jaar, terwijl hun duimen, wijsvingers en middelvingers werden aangetikt met een apparaatje. 27 proefpersonen gebruikten geregeld een smartphone, terwijl de andere 11 trouw waren gebleven aan hun old school mobieltjes zonder touchscreen.

De hersenen van smartphonegebruikers waren actiever wanneer de vingertoppen werden aangeraakt dan het brein van ‘ouderwetse’ studenten. “Dit effect bleek niet alleen groter te worden naarmate de proefpersonen hun mobieltjes intensiever gebruikten”, vertelt Ghosh. “Hoe korter het geleden is dat je met je smartphone hebt gespeeld, hoe gevoeliger je vingertoppen en dus hoe hoger de hersenactiviteit.”

Plasticiteit

Is dit slecht nieuws voor onze gezondheid? “Het is te vroeg om te zeggen of dit op langere termijn positieve of negatieve gevolgen heeft op onze gezondheid, maar voor wetenschappelijk onderzoek is het in ieder geval goed nieuws”, legt de neurowetenschapper uit. “Uit deze studie blijkt maar dat onze dagelijkse bezigheden het brein kunnen vervormen. Hoe meer we weten over de plasticiteit van onze hersenen, hoe beter.”

Bronnen: Current Biology, Cell Press via EurekAlert!