De strijd tegen cybercriminelen

André Kesseler

30 december 2014 13:00

Niet alleen je computer en je telefoon zitten aan het internet vast. Dat geldt in toenemende mate voor een heleboel andere apparaten. Steeds meer mogelijkheden dus voor hackers om bedrijven, instellingen en particulieren het leven zuur te maken. Een van de oplossingen: hackers inschakelen.

Elke dag vliegen de verontrustende berichten je om de oren. Apps uit de app store zijn onveilig. Een 19-jarige Rotterdammer weet door te dringen tot duizenden computersystemen. Cybercriminelen verdienen per jaar miljoenen euro’s door met ransomware de computers van bedrijven en de mobiele telefoons van particulieren te gijzelen. Het is zelfs al behoorlijk lastig om het netwerkje thuis vrij te houden van virussen en cybertuig.

En dat terwijl we nog maar aan het begin staan van wat wel het Internet of Things’ wordt genoemd – een ontwikkeling waarbij steeds meer apparatuur met het web in verbinding zal staan (zie KIJK 5/2014).

Onze auto ‘praat’ straks met de wekker, zodat die weet hoe laat hij moet beginnen met het voorverwarmen van het voertuig. De koelkast checkt hoeveel melk er nog is en bestelt alvast wat bij voor het weekend. Industriële machines communiceren zelfstandig met de onderhoudsdienst als een onderdeel aan vervanging toe is.

Met elk van die slimme apparaten creëren we een scheurtje in onze verdedigingslinie, want elke interactie met de buitenwereld biedt kansen aan hackers om het systeem binnen te komen. Dus welke problemen halen we ons allemaal op de hals? Kunnen we ons tegen hackers beschermen of gaan al die samenwerkende apparaten computercriminelen vrij spel geven?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 2/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 15 januari tot en met 18 februari 2015.

Meer informatie:

Beeld: iStock/Getty Images