Radioactiviteit Fukushima na twee jaar in Canada

Naomi Vreeburg

03 januari 2015 13:00

Het heeft twee jaar geduurd voordat radioactieve stoffen van Fukushima bij Canada aankwamen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Bij de kernramp van Fukushima die in maart 2011 plaatsvond, kwamen radioactieve stoffen vrij. Wetenschappers wisten aan de hand van computermodellen al dat deze stoffen met de stromen van de Stille Oceaan konden worden meegevoerd tot aan de kust van Noord-Amerika. Maar met welke snelheid dit zou gebeuren, was onbekend. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat het iets meer dan twee jaar heeft geduurd voordat de deeltjes Canada hebben bereikt.

Cesium

Drie maanden na de door een tsunami veroorzaakte ramp begonnen John Smith en zijn team met het verzamelen van zeewater op verschillende plekken. Van 2011 tot 2013 namen ze telkens in de maand juni 60 liter water mee naar hun laboratorium, waar ze onderzochten of het de radioactieve stoffen cesium-134 en cesium-137 bevatte.

Het water dat in juni 2013 was verzameld aan de kust van de Canadese provincie British Columbia bleek de stoffen met zich mee te nemen. Is dit gevaarlijk? Niet echt. De hoeveelheid cesium is erg klein – minder dan 1 becquerel per vierkante meter (per kubieke meter vervalt er één atoomkern van de stof radioactief per seconde). Dit levert geen gevaren voor mensen of dieren.

Pieken

De hoeveelheid radioactieve stoffen dat zal worden aangetroffen aan de kust van Noord-Amerika zal nog wel hoger worden, met pieken in 2015 en 2016, maar het zal nooit meer dan 5 becquerel per vierkante meter bereiken. Dit is nog steeds ver onder de schadelijke grens.

Bron: PNAS

Beeld: KEI/CC BY-SA 3.0