Nieuwe software voorspelt antibioticaresistentie

KIJK-redactie

05 januari 2015 09:00

Met een nieuw computerprogramma kunnen wetenschappers voorspellen welke mutaties  kunnen zorgen voor antibioticaresistentie tegen een nieuw medicijn.

Sinds de eerste antibiotica in 1940 werden gemaakt, hebben bacteriën zich ontwikkeld. Mutaties in het DNA kunnen zorgen dat ze resistent worden. Bepaalde ziektes die vroeger makkelijk te behandelen waren, zijn dat nu ineens niet meer doordat de ‘oude’ behandeling niet meer werkt. Nieuwe medicijnen zijn hard nodig, maar ook manieren om de levensduur van die medicijnen te verhogen zijn belangrijk.

Wetenschappers hebben nu een computerprogramma ontwikkeld dat nieuwe mutaties kan voorspellen. Het is daarmee misschien mogelijk een medicijn vooraf aan te passen om resistentie te voorkomen.

OSPREY

Ze ontwikkelden een computerprogramma (OSPREY) dat kan voorspellen hoe een bacterie op een nieuw medicijn zal reageren. De wetenschappers voorspelden daarmee hoe de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) zou reageren op nieuwe medicijnen die mogelijk werkzaam zijn tegen de dodelijke bacterie.

Het computerprogramma maakte een lijst met mogelijke mutaties en de onderzoekers vonden daarin vier kleine mutaties die resistentie zouden kunnen veroorzaken. Daarna behandelden ze echte bacteriën met het medicijn. Twee van de veranderingen die waren voorspeld, bleken inderdaad plaats te vinden.

Betere medicijnen?

Wetenschappers kunnen met het programma dus vooraf voorspellen hoe een bacterie op een medicijn zal reageren. Mogelijk kunnen ze het medicijn dan zo aanpassen dat het ondanks de mutaties in de bacterie nog steeds werkt of kunnen ze alvast een nieuw medicijn ontwikkelen.

Het model kan ook worden gebruikt voor diverse ziektes zoals HIV, kanker en influenza. De software is gratis te gebruiken door andere onderzoekers.

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, Duke university via EurekAlert!