Metaal in scheepswrak afkomstig van Atlantis?

KIJK-redactie

09 januari 2015 16:00

Een scheepswrak bij Sicilië ligt vol met orichalcum – een metaal dat van het geheimzinnige Atlantis zou kunnen komen.

In een schip dat zo’n 2600 jaar geleden zonk voor de kust van Sicilië hebben duikers 39 staven van het mysterieuze metaal orichalcum gevonden. Als we de oude Grieken moeten geloven, is dit afkomstig van het nog geheimzinnigere eilandenrijk Atlantis.

Mythe?

De Griekse filosoof Plato vertelde rond 360 jaar voor Christus het verhaal over Atlantis. De stichters van dit eilandenrijk zouden half god en half mens zijn. Er was een overvloed aan goud, zilver en andere waardevolle metalen waaronder orichalcum. De tempel van Poseidon zou volledig bekleed zijn met dit schitterende roodachtige materiaal. Waar Atlantis zou hebben gelegen en wat er allemaal waar is van deze mythe weet niemand.

Net als over Atlantis wordt er ook nog steeds gediscussieerd over de originele samenstelling van het metaal dat eigenlijk een metaallegering moet worden genoemd. Analyse van de staven uit het scheepswrak laat zien dat het bestaat uit koper, zink en kleine beetjes nikkel, lood en ijzer. Geen zuivere orichalcum, zeggen sommige experts. Die beweren dat orichalcum voortkomt uit een reactie tussen alleen zinkerts, houtskool en koper.

Opgraven

De duikers vonden het eeuwenoude schip op een diepte van slechts 3 meter en op zo’n 30 meter van de kust van Sicilië. Volgens opzichter Sebastiano Tusa zonk het schip, met daarin de staven orichalcum, tijdens een zware storm toen het onderweg was naar het Zuid-Siciliaanse Gela. Tusa en zijn team zijn van plan het schip uit de zandbodem op te graven en de complete vracht bloot te leggen.

Bronnen: LiveScience, National Geographic

Beeld: Hans Andersen/CC BY-SA 3.0