Masker Toetankhamon onherstelbaar beschadigd?

kijkmagazine

23 januari 2015 09:00

Toetanchamon - header

Volgens anonieme bronnen is het masker van Toetankhamon nogal haastig en lelijk gerepareerd met epoxylijm – een niet meer terug te draaien ingreep.

Het is misschien wel het bekendste voorwerp uit het oude Egypte: het dodenmasker van farao Toetanchamon. Helaas, zo melden conservatoren van het Egyptische Museum te Caïro, heeft het archeologische icoon een ongelukje gehad – en daar is men vervolgens niet al te handig mee omgesprongen.

Sneldrogende lijm

Wat er precies is gebeurd, is niet helemaal duidelijk; de drie conservatoren die met de pers hebben gesproken, vertellen niet helemaal hetzelfde verhaal. Maar de baard van het beroemde masker zou eind vorig jaar zijn afgebroken, tijdens schoonmaakwerkzaamheden of toen de belichting van het object werd bijgesteld.

Vervolgens moest de baard van de museumleiding zo snel mogelijk weer aan het masker worden bevestigd, zodat het weer kon worden tentoongesteld. En dus gebruikte men maar epoxy, een sneldrogende lijm die lastig is te verwijderen. Gevolg is dat er nu een transparant, geel laagje tussen kin en baard zit.

Bovendien zouden er spatjes epoxy op het gezicht van de farao zijn beland. Die werden er vervolgens met een spateltje vanaf gekrabd, waardoor er nu krasjes op het masker zitten.

Loskomende baard

De directeur van het museum en het hoofd van de conservatoren ontkennen echter dat er iets dergelijks is gebeurd, zo meldt de Britse krant The Guardian. Zij stellen dat al langer geleden – voor de komst van de huidige directeur – duidelijk werd dat de baard loskwam van het masker. Daar zou toen iets aan zijn gedaan met een lijm “geleverd én goedgekeurd door het ministerie van oudheden”. Blijkbaar was het alleen bij nader inzien niet de meest geschikte lijm, geeft de directeur nu toe: “Hij is te goed zichtbaar.”

De conservatoren die beweren dat de baard veel later per ongeluk is afgebroken en toen in een halfuurtje moest worden gefikst, willen alle drie anoniem blijven uit angst voor represailles. Inmiddels zou er een onderzoek naar de kwestie zijn ingesteld.

Bronnen: Guardian, AP/Telegraph via io9

Beeld: Bjørn Christian Tørrissen/CC BY-SA 3.0 (header), Alamy/Twitter