Chimpansee leert nieuw woord voor ‘appel’

KIJK-redactie

09 februari 2015 13:00

Het menselijke spraakvermogen is toch niet zo uniek als we dachten. Ook chimpansees blijken verschillende woorden te beheersen voor verschillende soorten voedsel.

Lang werd gedacht dat verschillende geluiden van chimpansees slechts de mate van opwinding aangaven. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat de dieren wel degelijk verschillende geluiden maken om verschillende objecten aan te duiden. Het woord voor ‘appel’ blijkt ander te zijn dan het woord voor ‘banaan’. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de apen hun woorden ook kunnen aanpassen als hun buren een andere ‘taal’ spreken.

In 2010 verhuisde een groep apen van Beekse bergen naar een dierentuin in Edinburg. Voor de verhuizing hadden de apen die net arriveerden in de zoo en de chimps die er al waren een ander woord voor ‘appel’. Na de verhuizing bleek het gegrom echter steeds meer op elkaar te lijken. Na drie jaar leken de woorden van de Nederlandse chimps heel erg op die van hun Schotse soortgenoten.

De gromgeluiden werden opgenomen voor de verhuizing, een jaar na de verhuizing en drie jaar na de verhuizing. Pas na drie jaar werden aanpassingen in de taal opgemerkt. Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met de sociale banden tussen de chimpansees. Pas toen zich sterke vriendschappen hadden gevormd, pasten de apen hun woorden aan.

Bronnen:  Current Biology, Cell press via EurekAlert!, University of Zuric via EurekAlert!

Beeld: Florian Möllers / Katie Slocombe