Stoplichten zorgen voor veel uitstoot nanodeeltjes

KIJK-redactie

16 februari 2015 09:00

Kruispunten met stoplichten zorgen voor veel gevaarlijke nanodeeltjes in de lucht. De concentratie nanodeeltjes is hier maar liefst 29 keer zo hoog als op wegen waar de auto’s door kunnen rijden.

Rijdende auto’s stoten nanodeeltjes uit die het risico op hart- en longziekten zouden verhogen. En uit nieuw onderzoek blijkt dat deze materie vooral veel voorkomt bij kruisingen met stoplichten. De concentratie nanodeeltjes is hier 29 keer zo hoog als op plaatsen waar het verkeer gewoon door kan scheuren.

Snelheid

Voor het onderzoek werden forenzen gevolgd die van het werk naar huis rijden. De wetenschappers hebben gemeten aan hoeveel nanodeeltjes zij tijdens hun rit werden blootgesteld. De reizigers worden in de 2 procent van hun reistijd die ze op de kruispunten met stoplichten bevinden, blootgesteld aan 25 procent van de schadelijke nanodeeltjes die ze tijdens hun hele reis tegenkomen.

Dat er bij stoplichten zo veel nanodeeltjes aanwezig zijn, komt volgens de wetenschappers doordat de auto’s hier vaker van snelheid wisselen. Vlak voor het stoplicht remmen ze af en wanneer het stoplicht op groen springt, versnellen ze weer. Ook rijden de auto’s hier dichter op elkaar dan op andere punten, waardoor inzittenden dichter bij de vervuiling van anderen zitten.

Onvermijdbaar

Hoewel de onderzoekers waarschuwen voor het gezondheidsrisico van stoplichten, weten ze ook dat je deze tijdens je reis niet altijd kunt vermijden. Het beste dat je dan kunt doen: de raampjes dicht, de airco uit en zo veel mogelijk afstand tot andere auto’s bewaren. Voetgangers raden ze aan om indien mogelijk een route te zoeken die niet langs een dergelijk kruispunt loopt.

Bronnen: Atmosferic environment, University of Surrey via EurekAlert!