Minder schone vaat lijkt beter voor kind

KIJK-redactie

25 februari 2015 09:00

Zet die vaatwasser maar bij het grofvuil. Handgewassen servies zou weleens voor minder allergieën bij je koters kunnen zorgen.

Dat een vaatwasmachine de boel een stuk schoner krijgt dan het ouderwets schoonschrobben ervan met een borsteltje in een teiltje lauw water is inmiddels wel duidelijk. Maar uit het onderzoek van de Zweedse allergoloog Bill Hesselmar en zijn collega-onderzoekers van de Universiteit van Gothenburg blijkt dat een iets minder schone vaat zo erg nog niet hoeft te zijn. Zij laten zien dat kinderen uit gezinnen waar de afwas met de hand wordt gedaan tot wel 40 procent minder vaak een allergie ontwikkelen.

Te schoon

boyDe wetenschappers wilden weten of de ‘hygiënehypothese’, die stelt dat de blootstelling aan meer micro-organismen ervoor zorgt dat het immuunsysteem van kinderen verbetert, ook geldt bij het afwassen. Om dit te testen, vroegen ze ruim duizend Zweedse ouders met kinderen van zeven of acht jaar oud hoe zij dagelijks de vaat doen: handmatig of machinaal. Ook vroegen ze of de kinderen last hebben van eczeem, astma of seizoensgebonden allergieën.

Het onderzoek, deze week gepubliceerd in Pedriatics, lijkt een verband aan te geven tussen het gebruiken van een vaatwasmachine en een hogere kans voor een kind om een allergie te ontwikkelen. De onderzoekers verklaren dit door het mogelijk ‘wegwassen’ van bepaalde bacteriën die nodig zijn voor het versterken van het immuunsysteem. Met andere woorden: het lijkt er dus op dat de vaat uit de machine te schoon is.

Moderne factor

In eerdere onderzoeken werd aangetoond dat opgroeien op een boerderij of in een ontwikkelingsgebied, het hebben van oudere broertjes en zusjes, en vaginaal geboren worden allemaal zijn gelinkt met een verlaagd risico op allergieën op latere leeftijd. Met het ‘afwasonderzoek’ lijken de Zweedse wetenschappers hier nu dus een moderne factor aan toe te voegen.

Bronnen: Pediatrics via American Academy of Pediatrics, LiveScience

Beeld: Keith Williamson/CC BY 2.0 (header), vagawi/CC BY 2.0 (jongetje)