‘Weghollen voor zombie is beste optie’

KIJK-redactie

02 maart 2015 16:00

Wetenschappers leggen de geheimen van een zombie-uitbraak bloot en adviseren je om het platteland op te zoeken.

Wat te doen als je oog in oog met een bloeddorstige zombie staat? Heldhaftig de aanval openen of maken dat je wegkomt? Amerikaanse onderzoekers van de Cornell Universiteit simuleerden een hypothetische zombie-uitbraak en adviseren om in dit geval zo snel mogelijk de benen te nemen.

Nutteloos onderzoek?

Het platteland en nog liever de Rocky Mountains is waar je in de Verenigde Staten je heil zou moeten zoeken, mocht het zover zijn. Vermijd steden, want daar verspreiden zombies zich het snelst. De buitengebieden daarentegen kunnen met gemak weken of zelfs maanden vrij blijven van deze creeps. Dit concludeerden Alex Alemi en zijn mede-onderzoekers uit hun onderzoek dat zij deze week presenteren tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physical Society in San Antonio, Texas.

Maar zijn het nu dit soort schijnbaar nutteloze onderzoeken waar wetenschappers zich tegenwoordig mee bezig houden? Ja en nee. Zombies kom je waarschijnlijk nooit tegen, maar grote uitbraken van het een of ander zijn behoorlijk realistisch. Alemi en zijn collega’s willen de wetenschap – met in het bijzonder de statistische mechanica – achter ziekteverspreiding op een begrijpelijke en luchtige manier aan het publiek laten zien.

Luchtigere context

Bij het onderzoek kwamen complexe, statistische methodes aan bod. Veel van de computersimulaties die nodig waren, maakten de onderzoekers zelf. “Het modelleren van een zombie-uitbraak heeft veel weg van dat van een ziekte, maar het grote verschil is dat wij dit nu in een iets luchtigere context hebben geplaatst”, laat Alemi weten.

In een vervolgonderzoek willen de zombie-liefhebbende Amerikanen zich vooral richten op nog complexere situaties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als mensen proberen te vluchten met een vliegtuig of wanneer zij de uitbraak ver van te voren kunnen zien aankomen?

Bronnen: American Physical Society, ScienceDaily

Beeld (header): tangi bertin/CC BY-SA 2.0