Mammoetgenen bij DNA van olifant gevoegd

Naomi Vreeburg

26 maart 2015 09:00

Wetenschappers zijn erin geslaagd om specifieke genen van een wollige mammoet over te brengen in het DNA van een Aziatische olifant.

De wetenschap lijkt weer een stapje verder in het tot leven wekken van de mammoet, of in ieder geval van een gelijkende kopie van deze prehistorische olifant. Het is Harvard geneticus George Church, die we eerder in KIJK 9/2014 over dit onderwerp spraken, en zijn collega’s namelijk gelukt om specifieke genen uit een bevroren mammoet in het genoom van een Aziatische olifant te brengen.

Mammoet-DNA leeft

Door middel van een DNA-techniek genaamd CRISPR haalde het team genen uit het geraamte van een wollige mammoet. Deze stukken DNA waren verantwoordelijk voor de kleine oren, het onderhuidse vet en haarlengte en –kleur van het uitgestorven dier. Vervolgens werden ze gekopieerd en in het DNA-profiel van de huidcellen van een Aziatische olifant gebracht. Dit kweekje functioneert goed; het mammoet-DNA ‘leeft’ weer.

Nu moeten we niet verwachten dat we in een mum van tijd mammoeten in de dierentuin zien rondstampen. Church legt aan Popular Science uit dat er nog veel meer werk aan de winkel is. Want de grote vraag blijft of deze stap ooit de uiterlijke kenmerken van de mammoet bij de Aziatische olifant teweeg zal brengen.

Volgende stap

Om dit te testen moet het team een manier vinden om de vermengde DNA-cellen om te toveren tot gespecialiseerd weefsel, zoals bloedcellen. Op deze manier kunnen de onderzoekers namelijk zien of het DNA zich naar behoren gedraagt: leiden de haargenen bijvoorbeeld daadwerkelijk tot de juiste haarkleur, -lengte en wolligheid van de uitgestorven reuzen? We wachten het af.

Bronnen: Popular Science, IFL Science

Beeld: Mauricio Antón/CC BY 2.5