‘Succes langeafstandlopen gelinkt aan testosteron’

KIJK-redactie

10 april 2015 11:00

Mannen die in de baarmoeder aan meer testosteron zijn blootgesteld, zijn betere langeafstandslopers, zo claimen Britse onderzoekers.

Het heeft voor mannen veel voordelen als ze in de baarmoeder bloot worden gesteld aan het mannelijke sekshormoon testosteron: ze produceren bijvoorbeeld over het algemeen meer zaadcellen, hebben meer libido en zouden meer ruimtelijk inzicht hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er nog een aardigheidje aan zit: de heren zouden beter in staat zijn lange afstanden te lopen.

24 minuten sneller

Om tot deze conclusie te kopen maten Britse onderzoekers de lengte van de ring- en wijsvinger van 542 hardlopers. De verhouding tussen de twee vingers is daarbij van belang. Hoe langer de ringvinger is in vergelijking met de wijsvinger, aan des te meer testosteron is een man in de baarmoeder blootgesteld.

Vervolgens keken ze hoe snel de proefpersonen een halve marathon liepen. Mannen met de 10 procent hoogste ringvinger-wijsvingerratio’s bleken de afstand 24 minuten en 33 seconden sneller te lopen dan de 10 procent mannen met de laagste ratio. Bij vrouwen was er een iets kleiner verschil: de vrouwen die aan veel testosteron waren blootgesteld liepen 11 minuten en 59 seconden sneller.

Meer vlees

Langeafstandlopers waren in de tijd van de jagers en verzamelaars gewild bij de vrouwen. Zo’n loper kon langer achter een prooi aan rennen en dus meer vlees naar huis brengen. Ook was de kans groot dat hij slim was, hij was immers de dieren te slim af. De link tussen hun verhoogde potentie om zich voort te planten en goed in langeafstandslopen te zijn, zou volgens de onderzoekers uit deze tijd stammen.

Bronnen: PLOS ONE, University of Cambridge via EurekAlert!