Minitumoren gekweekt

KIJK-redactie

12 mei 2015 16:00

Nederlandse wetenschappers zijn er in geslaagd minitumoren te kweken. De gezwellen komen mogelijk van pas bij het testen van medicijnen.

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoort. De overlevingskansen zijn relatief hoog, maar nemen sterk af als de tumor niet op tijd wordt ontdekt. In totaal doodt de ziekte jaarlijks wereldwijd zo’n 700.000 mensen. Vooral voor de late ontdekkers zijn goede medicijnen van levensbelang. Die medicijnen moeten grondig zijn getest en dat is waar de minitumoren (of tumoroids) gekweekt door Universiteit Utrecht van pas komen.

Wetenschappers beschreven eerder al hoe het mogelijk is om kleine darmpjes (zogenaamde organoids) te kweken uit darmcellen van muizen. De tumoroids zijn op diezelfde manier gekweekt uit de tumorcellen van verschillende patiënten.

Behandeling op maat

Kanker ontstaat door mutaties in het DNA. In een tumor zijn bijvoorbeeld fouten aanwezig die zorgen dat de cel zich niets aantrekt van factoren die de groei remmen of bloedtoevoer stoppen. Om een medicijn te testen moeten de gekweekte cellen en hun mutaties heel erg lijken op die van een echte tumor. Uit DNA-analyse blijkt dat dat bij de tumoroids inderdaad het geval is. Ze vormen dan ook een betrouwbare omgeving om medicijnen te testen.

De wetenschappers zien naast grootschalig medicijnonderzoek ook de mogelijkheid om behandelingen op maat te maken. Verschillende therapieën zouden dan kunnen worden getest op tumoroids die zijn afgeleid van het eigen weefsel van de patiënt.

Biobank

De wetenschappers zijn van plan een levende ‘biobank’ met verschillende tumoroids aan te leggen. Deze biobank wordt beschikbaar gesteld voor bedrijven en onderzoekers van over de hele wereld die een nieuwe behandeling tegen kanker willen ontwikkelen.

Bronnen: CellUniversiteit Utrecht