Vroege vogel en nachtbraker zijn genetisch verschillend

MtB

18 mei 2015 16:00

Lang niet iedereen kan zich aanpassen aan een 9-tot-5-ritme. Dit is de schuld van je genen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Sommige mensen zitten om zeven uur ’s ochtends al op kantoor, terwijl anderen het liefst pas om tien uur komen binnendruppelen. Dit komt doordat de biologische klok in vroege vogels heel andere genen aanzet dan in nachtbrakers, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Leicester. Deze vondst is verrassend. Wetenschappers dachten namelijk lange tijd dat dezelfde klokgenen op een verschillend moment werden aangezet.

Fruitvliegjes

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers fruitvliegjes. Deze beestjes hebben namelijk nagenoeg dezelfde genen die hun ritme regelen als mensen. Aan het moment dat de fruitvliegjes uit hun pop kruipen, is af te lezen welk ritme deze dieren hebben. De vroege diertjes verlaten hun pop tijdens zonsopkomst en de late enkele uren daarna.

Van de vroege en late vliegjes brachten de onderzoekers in kaart welke genen aanstaan vlak voordat ze ontpoppen. In totaal vonden de onderzoekers 64 genen die verschillen tussen de twee ritmes. Hieruit blijkt dat het vroege en het late ritme via andere genetische wegen worden aangestuurd.

Daarnaast fokten de onderzoekers verder met de vliegjes die laat uit hun pop kropen. De nakomelingen van deze diertjes deden dit ook op een later tijdstip. Dit is een extra bevestiging dat het ritme genetisch is bepaald.

Ingrijpen

De onderzoekers schrijven in hun publicatie dat het werken in een 9-tot-5-maatschappij lang niet bij ieders ritme past. Wanneer dit niet bij je ritme aansluit, dan kan het slecht zijn voor je gezondheid. Daarom vinden de wetenschappers het belangrijk om te weten hoe de verschillende dag-nachtritmes genetisch in elkaar zitten. Misschien dat er dan interventies kunnen komen om het welzijn van mensen te verbeteren.

Bronnen: Frontiers in Neurology, IFLS