MarsPolar: tweede project om Mars te koloniseren

MtB

27 mei 2015 09:00

Mars One krijgt een concurrent: MarsPolar. Deze organisatie is ook van plan een kolonie te vestigen op Mars.

In 2029 wil de onafhankelijke organisatie MarsPolar een kolonie starten op Mars. Dit is drie jaar later dan Mars One van plan is. MarsPolar wil een kolonie vestigen in de poolregio. Dit is het gedeelte van de Rode Planeet dat is bedekt met bevroren water. Deze plek is erg geschikt voor het zoeken naar buitenaards leven, zegt het MarsPolar team.

Samenwerking SpaceX?

Het MarsPolar-team bestaat uit specialisten uit Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Polen, de Verenigde Staten en Oekraïne. Zij willen samenwerken met het bedrijf SpaceX om de trip naar Mars mogelijk te maken. Dan kunnen ze namelijk gebruikmaken van de Falcon 9 of de Falcon Heavy-raket voor de lancering. Ook hebben ze hun oog laten vallen op het ruimtevaartuig Red Dragon om vracht en astronauten naar Mars te brengen.

Voordat de kolonisatie van Mars kan beginnen, zal het MarsPolar team eerst spullen naar de planeet moeten brengen om deze bewoonbaar te maken. Dit wil het in 2020 doen met het Mars Transportation Vehicle (zie afbeelding). Dit zal dan 35 ton aan spullen bij zich hebben zoals voedsel, zonnepanelen en ruimtepakken.

Verschil met Mars One

Het idee van MarsPolar verschilt van dat van Mars One, vertelt hoofdcommunicator voor Polan Roman Juranek aan astrowatch.net. Hij geeft aan de voorbereidingen anders zijn. Ook beweert hij dat de kosten veel lager zullen uitvallen dan bij Mars One. Waar dit dan in zit, is nergens terug te vinden. Of het klopt, zal moeten blijken wanneer de plannen van MarsPolar vastere vorm krijgen.

Op dit moment is MarsPolar nog bezig met het opzetten van een officiële organisatie. Ze zijn van plan deze te vestigen in de Verenigde Arabische Emiraten. Hun website is al geregistreerd in Dubai. Voor de financiering is de organisatie in eerste instantie afhankelijk van donaties en investeringen. Misschien dat daar een paar stinkend rijke oliesjeiks voor te porren zijn?

Lees meer over de plannen van Mars One en de kritieken die het Nederlandse project krijgt.

Bron: Astrowatch.net

Beeld: MarsPolar